Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Antalya Devlet Destekleri Zirvesi” büyük ilgi gördü.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçen yıl gördüğü yoğun ilgi üzerine bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Antalya Devlet Destekleri Zirvesi” ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı. Antalya iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği zirvenin açılışına Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya’daki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcisi ile çok sayıda firma ve girişimci adayı katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, zirve süresince Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının yanı sıra, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, KOSGEB İl Müdürlüğü, Kredi Garanti Fonu ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun üyelerle bir araya geleceğini ve devlet destekleriyle ilgili sorularını yanıtlayacağını kaydetti.

“Yoğun istek bizi zirvenin ikincisini düzenlemeye yöneltti”

Davut Çetin, “Geçtiğimiz yıl birincisini düzenlediğimiz zirvenin yoğun talep görmesi ve üyelerimizden gelen yoğun istek bizi zirvenin ikincisini düzenlemeye yöneltti. Bazen yeni destek paketlerini izlemekte zorluk çekiyoruz. Bakanlıklarımız, kamu kurumlarımız ve kalkınma Ajansımız farklı dönemlerde reel sektöre dönük son derece faydalı teşvik ve destek paketlerini yürürlüğe koyuyorlar. Ancak birçok yatırımcı, girişimci, girişimci adayı açıklanan teşvik ve destekler konusunda bilgi sahibi olmadıkları için bu fırsatlardan yararlanamıyor. Bu buluşmayı sağlayamadığımız için de ülke için katma değer oluşturacak çok sayıda girişimden, yatırımdan mahrum kalıyoruz. Çünkü teşvik ve destek konusu halen bir uzmanlık konusu olarak algılanmaktadır. Oysa her girişimci destek programlarını yakından izlemelidir. Bugün de böyle bir platformu oluşturmuş bulunuyoruz” dedi.

“Teşvikte Antalya 17 yıl içerisinde, sekizinci sıradan, 18. sıraya kadar geriledi”

Antalya Devlet Destekleri Zirvesi’nin Antalya’da bugüne kadar destekler konusunda düzenlenmiş en kapsamlı etkinliklerden biri olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Ancak bizler bu zirveyi, hep birlikte, sadece “istihdam teşviki nedir”, “ihracat teşviki nedir” konusunun tartışıldığı bir toplantının ötesine taşımalı, gelecekte Antalya’nın tarım, turizm, sanayi vizyonunun da masaya yatırıldığı, kamu-özel sektör işbirliğinin ele alındığı bir projeler, ortaklıklar ve destekler fuarına dönüştürmeliyiz. Bu zirve aynı zamanda destek paketlerini hazırlayan kamu görevlileri ile destek alanları bir araya getiren bir platform olarak görülmelidir. Üyelerimizin uygulamada yaşadıkları sorunları da ilgili görevlilerle paylaşmalarını diliyorum” diye konuştu.

Antalya Teşviklerde 8. Sıradan 18. Sıraya Geriledi

Yatırım teşvik belgelerine bakıldığında Antalya’nın 17 yıl içerisinde, sekizinci sıradan, 18. sıraya kadar gerilediğini belirten Davut Çetin şöyle konuştu;

“Antalya’nın 2001 yılından bu yana, yani 17 yılda alınan yatırım teşvik belgelerine baktığımızda Antalya’nın sekizinci sırada olduğunu görüyoruz. Nükleer santral yatırımı çıktığında, 17 yılda teşvik belgelerinin altıda birini İstanbul almış, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ gibi, İstanbul çevresini de kattığımızda yüzde 30’a yakın teşvikli yatırım Marmara bölgesinde yapılmış. 2017’de ise Mersin’deki 76 milyar liralık nükleer santrali çıkardığımızda kalan 100 milyarlık teşvik belgesinde İstanbul’un payı 7.5 milyar liradır. Ankara İstanbul’u geçmiş, İzmir İstanbul’a eşitlenmiş, yani yatırımların yavaş yavaş Marmara dışına kaymaya başladığını görüyoruz ki, bu da olumlu bir gelişmedir.

Antalya ise 17 yıl içerisinde, sekizinci sırada iken, 2017’de 18. Sıraya kadar gerilemiştir. Antalya olarak teşvik belgeli yatırım hacmimiz 2013 yılında 3 milyar 800 milyondu, sonra her yıl geriledi ve geçen yıl 1 milyar 900 milyon lira oldu. Çünkü deniz turizminde artık eskisi gibi devam edemeyeceğimizi görüyoruz. Fakat yeni ürünlere geçmekte de zorlanıyoruz. 2017’de teşviklerimizin yarısı halen turizmdir, ikinci sırayı 290 milyon lirayla enerji, 3. Sırayı 250 milyon lirayla tarım almıştır. İmalat sanayi ancak 4. Sıradadır. Eğitim yatırımları ise sanayiye yakın düzeydedir.”

“Dükkanda Oturup Müşteri Beklemek Çağı Çoktan Geçti”

Çetin, “Kendimizi eleştirmeden gelişme sağlamamız mümkün değildir. Antalya’da Ar-Ge ve inovasyon - yenilik alanlarında geç kaldık. Bunların sadece büyük sanayi işletmeleri için gerekli olduğunu düşündük. Tarımda ve turizmde de inovasyon olabildiğini, olması gerektiğini yeteri kadar dikkate almadık.

Fakat, yenilikten çok taklide, araştırma-geliştirmeden çok oturup konuşmaya ağırlık verdik. Halen birçok üyemiz, işyerinde oturup müşteri bekliyor. Tesadüfen müşteri gelirse mutlu oluyor, şükrediyor, müşteri gelmezse şikayet ediyor. Artık sürekli olarak tekrarlıyorum, “dükkanda oturup müşteri beklemek” çağı çoktan geçti. Ar-Ge yapmayanın, farklılaşmaya önem vermeyenin, yenilik yapmayanın kaybettiği bir çağdayız. Antalya’da iş ve ticaret kültürünü değiştirmemiz, yenilikçi hale getirmemiz gerekiyor. Devlet desteği sadece KOSGEB kredisi değildir. Sektörlerimiz, işletmelerimiz hem bireysel hem ortak proje hazırlamayı bilmelidir. Birçoğumuz devlet desteklerinin bize özel olmasını istiyoruz, yani hazır elbise gibi değil, özel dikim kıyafet bekliyoruz. Bu toplantılar devlet desteği algımızı, beklentilerimizi doğru bir yöne çevirmelidir. İşte bunun için Devlet Destekleri Zirvesi ile Ankara’yı Antalya’ya getiriyoruz. Destek veren önemli kurumlar bugün buradadır. Çünkü bize düşen bıkmadan, usanmadan üyelerimizi ihracata, Ar-Ge’ye, daha fazla istihdama teşvik etmektir” diye konuştu.

Karaloğlu: “2018’in 2017’den daha iyi geçeceğini tahmin ediyoruz”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’nın geçen yıl tarımda, turizmde, ihracatta iyi bir yıl geçirdiğini belirterek, “Turizmde 10 milyon hedefimiz vardı, onu geçtik. İstihdamda Cumhurbaşkanımızın başlattığı milli istihdam seferberliğinde Antalya’da taraflarla kararlaştırdığımız 150 bin bandını geçerek yaklaşık 180 bin yeni istihdamla Türkiye’de ikinci olduk. İhracata baktığımızda Türkiye’de ihracat yüzde 10 artarken, Antalya ihracatı yüzde 20 seviyelerinde arttı ve ilk defa 1 milyar üzerinde ihracat yapan iller arasına girdi. Hepsini alt alta koyduğumuzda 2017 iyi geçti diyebiliriz. 2018’a baktığımızda beklentimiz ve umudumuzun daha büyük olduğunu söyleyebilirim. Antalya’nın iki ayda ihracatta büyüme trendi bıraktığımız yerden devam ediyor. Antalya olarak ihracatımızın ocak ve şubatta yüzde 20 küsur büyüdüğünü görüyoruz. Turizmde havalimanı rakamlarına baktığımız da bu sene yüzde 30-35 artışın gelebileceğini görüyoruz. Bunları alt alta koyduğumuzda 2018’in 2017’den daha iyi geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“Antalya Ticaret ve Sanayi Odası üzerine düşeni yapıyor”

Türkiye’nin hedefleri olan bir ülke olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, “2023, 2053, 2071 diyoruz. Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak öncü iller var. Öncü illerden birisi Antalya’dır. Bu nedenle bu organizasyonlar önemlidir. Burada Antalya Ticaret ve Sanayi Odası üzerine düşeni yapıyor. İlgili kurumlarla muhatapları bir araya getirip sizin Ankara’ya veya kurumlara gitmenizi de engellemiş oluyor. Bugün burada tartışılacak konulardan daha çok yatırımın Antalya’ya gelmesini daha çok teşvikten Antalyalı yatırımcımızın müteşebbisimizin istifa etmesini diliyorum.”

13 Kurum Desteklerini Anlattı

Zirvede; Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının yanı sıra, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, KOSGEB İl Müdürlüğü, Kredi Garanti Fonu ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan uzmanlar, kurumların stantlarında birebir bilgilendirme yaparken, katılımcıların devlet destekleriyle ilgili sorularını yanıtladılar.