‘Kadının Sesi Muratpaşa’dan Yükseliyor’ sloganı ile Muratpaşa Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik, Antalya’nın yanı sıra yurdun dört bir yanından kadınları buluşturdu. 5000 kadınla birlikte, kaşıklarla ritim tutup şarkı söylemeyi amaçlayan Muratpaşa Belediyesi etkinliğinde yaklaşık 20 bin kadın belediye yanındaki alanı doldurdu. Kadınlar; Muratpaşa’nın her mahallesinden, Antalya’nın her yerinden, Burdur’dan, Kütahya’dan, yurdun her köşesinden akın akın geldi. 

Muratpaşalı kadınların sesi İzmir’e ulaştı

İzmir Karşıyaka Belediyesi’nce düzenlenen 8 Mart’ta 8 Bin Kadın Türkü Söylüyor adlı etkinlikle karşılıklı olarak canlı yayın bağlantısı kurulup ortak şarkı söylendi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, Muratpaşalı kadınlara seslendiği etkinlikte, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İzmirli kadınlara; “Bizim kadınımızın meşrebi ve fıtratı eşitliktir, kardeşliktir, barıştır. İzmir ve Antalya’dan böylesi önemli bir mesaj verdiğimiz için mutluyuz” mesajı verdi. 

Kaşıkla ritim tutup şarkılar söylendi

Etkinlikte; İzmirli ve Muratpaşalı kadınlar, ‘Bir dalda iki kiraz’ şarkısını canlı yayında birlikte söyledi. Kadınlar adına konuşan Emel Özgür; şiddetin, kadına yönelik şiddetin durması için gösterdiği duyarlılık nedeni ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür etti. Alanı dolduran yaklaşık 20 bin kadın, kaşıklarla ritim tutup; Bugün Günlerden Kadın ve Bir Dalda İki Kiraz şarkılarını söyledi. Antalya Barosu Korosu solistlerinden Deniz Filiz ise Hayat Bayram Olsa adlı şarkıyı seslendirdi. 

Türkan Şoray sürprizi

Selda Bağcan’ın konser verdiği etkinlikte Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray sürprizi de yaşandı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal ve Selda Bağcan ile birlikte Aldırma Gönül adlı şarkıyı söyleyen Türkan Şoray; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde içimiz buruk. Kadına yönelik şiddet bitsin. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı, duyarlılığından ve böyle bir mesajı vermemizi sağladığı için kutluyorum” dedi. 

‘Kadının eve hapsedilmesine izin vermeyeceğiz’

Gelişmiş canlıların, zihin gücünü, ilkel canlıların ise kas gücü ve şiddeti kullandığına dikkat çeken Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal; “Kadınlarımız tarih boyunca hep hırpalandılar. Kadını, sosyal, ekonomik yaşamın dışına itmeyi, tamamen eve hapsetmeyi, teorik hale getirip, bunun kitabını yazmaya çalışanlar var. Bu ülkede büyük modernist devrimi yapan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ortaya koyduğu; bilimsel ışık, onu yapmak isteyenlere izin vermeyecek, izin vermeyeceğiz “ diye konuştu. 

‘Sevgi penceresi açtık’

Kadına şiddetin önüne geçilemediğine ve artık vakayı adliyeden sayılır hale getirildiğine vurgu yapan Başkan Uysal şöyle devam etti; “Sosyal ve ekonomik dengeye emek harcamadan, kadına şiddet sorununu çözme şansımız yoktur Bu sevgisiz katı dünyada; Muratpaşamız’da, Muratpaşa Belediyemiz’de; bütün muhtarlarımızla, azalarımızla, bütün mahallelerimizle Muratpaşa’daki bütün bireylerimizle, bir sevgi, saygı pencerisi açmaya çalışıyoruz.” 

Şiddete hayır ve Başkan Uysal’ın şiiri

Belediyecileciğin sadece yol, kaldırım, park yapmak olmadığını söyleyen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal; “Kadınlarımızı, sosyal ve ekonomik yaşama çekebilmek için işlikler, kurslar, tiyatrolar açıyoruz. Kadın sığınmaevi açacağız. Çalışan anneler için kreş açıyoruz. Kreşlerin sayısını 10’a çıkaracağız. Kadınlarımızın spor yapabilmeleri için tüm olanaklarımızı seferber ettik. Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Şiddete hayır diyoruz” diye seslenirken kendi şiirini de okudu:

 

 

Kadınlarımız;

Dev çınarda yaprak, ruh, cemre ve toprak.

Denizin dibinde yosunları tararken,

Bazen ağlayarak,

ya da

karabulutları temizlerken gökyüzünden

ve

gülerek bazen;

bütün yaşamı doğurmanın keyfiyle,

baştan başa kocaman,

kocaman beyni,

kocaman yüreği,

kocaman rahmiyle

Kadınlarımız dev çınarda yaprar, ruh, cemre ve toprak.

Evrenin bütün köklerine can suyu olduğunda;

annelerin gözyaşları,

ve

zarif bir kadının parmakları,

gezinirken dünya haritasında,

okşarken yaralı coğrafyaları

ve

bütün kadınlar aldıklarında,

sevdikleri erkeklerden silahları,

dünya başka bir yer olacak şüphesiz

ve

kocaman kadınlarımız;

dev çınarda yaprak, ruh, cemre ve toprak.