Bu gün, asıl kutlanan Türk Yazı Devrimi.

Neyi mi kutluyoruz? İşte bu en büyük günü kutluyoruz.

Türk yazı dilinin, başlatılan eğitim atağı ile ulusça öğrenilmeye başlandığı günleri anıyoruz, başkomutanımızın, devlet kurucumuzun, Türk devrimlerinin yapıcısı - öncüsü yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni alışının yıldönümünü kutluyoruz.

O günleri anarak, Türk Yazı Dili’nin güzelliğini, seslerimize uyan, okuma yazmayı tüm ulusa yayan, Türk aydınlanmasını başlatan Türk Abecesi'ni bize armağan eden Başöğretmen Atatürk’ün büyüklüğünü bir kez daha anlıyor, O’nun ışığıyla aydınlanan, aydınlatan öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.
*
24 Kasım, Türk tarihinde bir dönemeçtir, ileri gitmedir, ulusça okuma-yazma seferberliğidir...Türk devrimlerinin en önemli günlerinden biridir. 1 Kasım’da (1928) ulusun çoktan benimsediği “ Yeni Türk Harfleri Yasası” Meclis’ten geçti. Türk devrimlerinin en büyüğü Dil Devrimi gerçekleşti, tüm yurtta bilgisizliğe savaş açıldı, Türkçe ses bayrağımız yabancı dillerden temizlenmeye başlandı. 24 Kasım 1928, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Millet Mektepleri Başöğretmeni sanını aldığı, bu görevi kabul ettiği gündür.

“Bizim ahenkli, zengin dilimiz, yeni Türk harfleriyle kendisini gösterecektir.” demişti Atatürk, her dediği gibi bu dediği de gerçekleşti. Okumayı sökmesi en az iki yıl süren, altı yıldan önce bir gazete bile yanlışsız, doğru dürüst okunamayan eski dille yazı yazma bırakılınca, iki aydan kısa bir sürede okuma yazma öğrenildi, okuma yazma oranı birden yükselmeye başladı, halk aydınlandı, yurtta eğitim atağı başlatıldı.

Hiç takılmadan, zorlanmadan, genç yaşlı herkes, sular seller gibi Atatürk’ün en büyük armağanı Türk Yazı Dili ile Türkçemizi yazıyor, okuyor. Türkçeyi Türk yazı diliyle (Atatürk harfleri) istenilen dile kolayca çeviriyor, istediğimiz dilden istediğimiz yazıyı hiç eksiksiz dilimize çeviriyoruz. Bundan daha büyük bir başarı, bir devrim, bu günden daha büyük bir büyük gün düşünebilir misiniz?

Bu gün kutlanmayacak da hangi gün kutlanacak?

Feza Tiryaki, 24 Kasım 2020

("Neden, Nereden"adlı yazımdan bir bölüm.)
Yazıya Ek: 

"ANDIMIZ"

Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden, çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ey bugünümüzü sağlayan Ulu Atatürk,  açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta, hiç durmadan yürüyeceğime, ant içerim.
 
"Ne mutlu Türküm diyene!"