FETÖ'nün etkinliklerini organize ettiği iddia edilen Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM) Derneği ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 35 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Şüphelilerden 26'sı 2 Haziranda yapılan eşzamanlı operasyonla yakalandı.

Yakalanan şüpheliler arasında Rus vatandaşı Hristiyan Anna Chuprova isimli şahıs da var. Anna Chuprova’nın Türk Eşi Yusuf Şanlı eşinin gözaltına alınma sebebi olan kapatılan “Akdim”  derneğinin üyesi olmadığını, iddia edilen üyeliğin bilgileri dışında imzasız (sahte) yapıldığını konu ile ilgili daha önceden bilgilerinin olmadığını iddia etti.

Yusuf Şanlı "Eşim Rus vatandaşı Hristiyan Anna Chuprova şanlı 2 Haziran  2017 tarihinde sabaha karşı evimizden 3 çocuğundan koparılarak kolluk güçleri tarafından alındı sebep malum fetö. Bugün 8. Gün ve ben çocuklara anneniz mikrop kapmış hastanede kimseyle görüştürmüyorlar diyorum. Küçük kızım Elif yatcaz kalkcaz annem gelecek baba diyor artık dayanacak gücüm kalmadı. 1,5 yaşındaki oğlum evde fotoğraf görünce anne anne diyor büyük kızım baba anneme birşey oldu sen söylemiyorsun diyor. Bunlar benim ve çocukların yaşadıkları. peki Anya nasıl? bilen yok. kesinlikle görüştürmüyorlar, işkencemi yapıyorlar, dövüyorlarmı bilgimiz yok. Asıl fetöcü olanlar itirafcı olmuş, derneğin yöneticileri yurtdışında. Eşimin İfadesi alındı suçlama Akdim diye bilinen derneğe üye olmak dernek defterinde imzası yok Anya'nın haberi yok ama üyeymiş. O zamanlar 2009-2012 arası Anyanın TC kimlik numarası bile yok.

Sorulan sorular dernek adına para topladınmı? Yardım ettinmi? Gazete yada dergiye aboneliğin varmı? Çocuklarını hangi okula yazdırdın? Bankasyada hesabın varmı? Fettullah güleni övücü konuşma yaptınmı? Türkçe olimpiyatlarına katıldınmı? bunların hiçbiri yok, bu konuda gittiğim herkes kendinden korkuyor, suçsuzdur haklısın sakin ol ama birşey yapamam diyorlar.

Eşimi o dönemde derneğe Türk Kültürünü tanısın örf ve adetlerimizi, dinimizi tanısın diye göndermiştim 2012 yılında eşim Müslümanlık bu ise ben müslüman olmak istemiyorum diyerek Müslüman olmamaya karar verdi ve derneğe gitmedi, fakat şimdi öğreniyoruz ki imzasız kararsız üye yapmışlar, mağdur durumdayız, adalet yerini bulacaktır fakat geciken adalet adalet olmayacaktır, yetkililerden yardım bekliyoruz" açıklamasını yaptı.