AKMEKLİ kadın kursiyerler,  kendilerine örnek olan Osmanlı Devleti’nin son döneminin ve cumhuriyetin ilk yıllarının önemli kadınlarının hayatlarını, mükemmel bir tiyatro performansıyla sahnelediler.

Kepez Belediyesi’nin ücretsiz bir eğitim hizmeti olan Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları (AKMEK) öğrencileri, mükemmel bir sanatsal etkinliğe daha imza attı. Meslek ve sanat eğitimini yanı sıra kursiyerlerine kültür ve sanat alanında etkinlik yapma imkânı sunan AKMEK, Dünya Tiyatrolar Günü’nde harika bir oyun sahneledi. AKMEK çocuk gelişimi ile temel sekreterlik hizmetleri kursları öğrencileri, tiyatro etkinliği düzenledi. Kadın kursiyerler, kurs eğitmenleri Osman Pişirici ve Ayşe Türkmen’nin hazırladığı oyunda, Osmanlı Devleti’nin son döneminin ve cumhuriyetin ilk yıllarının önemli kadınlarının hayatlarını anlattılar.

Kimleri canlandırdılar?

Kursiyer oyuncular, Safiye Ayla’yı,(Cumhuriyet döneminin en tanınmış Türk kadın sanatçısı.), Benal Arıman’ı (İlk Türk kadın milletvekili), İclal Arsin’i (ilk kadın banka müdürü), Mihri Müşfik’i (Türkiye'de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam.), Fatma Aliye Topuz’u, (Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı.), Safiye Ali’yi (Türkiye'nin ilk kadın doktoru), Gül Esin’i (Türkiye'nin ilk kadın muhtarı.), Samiye Morkaya’yı (Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı), Halide Edip Adıvar’ı (Yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen.), Afet İnan’ı (Atatürk’ün manevi kızı ve Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden.), Süreyya Ağaoğlu’nu (Türkiye'nin ilk kadın avukatı ve kadın hakları savunucusu.), Fatma Seher Erden’i, (Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın asker.), Nene Hatun’u, (Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadını.), Afife Jale’yi (İlk Türk kadın tiyatro oyucusu.), Refet Angın’ı, (Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmeni.), Keriman Halis Ece’yi (ilk Türk dünya güzeli.) ve Zübeyde Hanım’ (Atatürk’ün annesi) canlandırdılar.

Kepez’de her yerde gelişme var

Kadın kursiyer oyuncuların, canlandırdıkları ünlü kadın karakterlerle fiziksel benzerlikleri dikkat çekti.  Yine oyunda kadın hakları ve eşitlikle ilgili önemli mesajlar verildi. Amatör bir ruhla ama profesyonel bir anlayışla sahnelen oyun, pandomim gösterisiyle sona erdi.
Sahneye gelen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, muhteşem performanslarında dolayı kursiyerleri kutladı. Başkan Tütüncü, Kepez’de her yerde mükemmel gelişmelerin yaşandığını, en güzel gelişmenin de AKMEK olduğunu söyledi.

Tütüncü oyunu çok beğendi

AKMEK’in, geçtiğimiz yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi yıldönümünde tiyatro gösterisi yaptığına işaret eden Tütüncü, “ Aradan bir yıl geçtikten sonra AKMEK kursiyerleri,  çok daha güzel bir kareografi ile harika bir tiyatro eserini sahnelediler.  Metin çok güzel. Oyuncu seçimleri de oldukça isabetli oldu. Oyuncuların, canlandırdıkları kadın karakterlere çok benziyor olması ileri düzeyde bir tiyatro yeteneğinin ürünüdür.”diye konuştu.
Tütüncü, AKMEK’in, Kepez’de kadınlar için önemli bir sosyalleşme alanı haline geldiğinin altını çizerek, “ Yıllarca Antalya’nın arka bahçesi olarak görülmüş bir yerleşim bölgesinin kadınları,  Antalya’nın ileri düzeydeki ortamlarında istifade edilebilen bu güzellikleri Kepez’de AKMEK ile yapabilir hale geldi” dedi.

Başkan Hakan Tütüncü, oyunu hazırlayan Ayşen Türkmen’e, Osman Pişirici’ye, AKMEK çalışmalarına destek veren eşi Dr. Ayşe Tütüncü’ye, Kepez Belediye Meclis Üyesi  Ayşe Güliz Yılman’a çiçek takdim etti.
Tütüncü, AKMEK Koordinatörü Canan Gököz’e ve AKMEK’ten sorumlu bürokratlarına başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.