Antalya Organize Sanayi Bölgesi otel ve sosyal tesislerinin açılış töreni, başta Antalya protokolü olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti. Güncem Tur. Tic. AŞ. tarafından işletilecek otel ve sosyal tesis, Best Western oteller grubunun dünyada ilk kez Antalya’da uyguladığı VIB konsepti ile hizmet verecek. Tasarımı ve sunduğu hizmetlere tam donanımlı bir iş ve teknoloji oteli olan Best Western VIB, 12.200 metrekarelik bir alana inşa edildi. 6’sı süit, biri engelliler için dizayn edilmiş 30 odalı ve 48 yatak kapasiteli otelde, hamam, sauna, masaj odaları, fitness salonu, kapalı yüzme havuzu, oyun odasıyla birlikte 150 kişilik bir de restoran bulunuyor. Bahçesinde 690 adet ağacın yer aldığı tesiste, her ağaç Bölgede üretim yapan bir firma adına dikilerek ağaçların altına tesislerin ve firma sahiplerinin adı yazılarak küçük bir hatıra ormanı oluşturuldu. 

ÜLKENİN GELECEĞİ AYDINLIK

Törenin açılış konuşmasını yapan Antalya Valisi ve Antalya OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Münir Karaloğlu, Antalya’nın turizm potansiyeline dikkat çekerek 2016 yılını değerlendirdi. “Antalya'da turizm 2016’da dibi gördü” diyen Karaloğlu, “Bu şehir en kötü yılında bile 6,5 milyon yabancı turisti ağırlayabilmiş. Bu büyük bir başarı. Antalya’nın turizm potansiyeli çok büyük. En kötü yılda, o hengamede, o alçak darbe girişimi kargaşasında 6,5 milyon kişi ağırlayabildik" diye konuştu. Karaloğlu, bu olaylara rağmen kesinlikle karamsar olunmaması gerektiğini ifade ederek, ülkenin, milletin ve şehrin geleceğinin aydınlık olduğunu dile getirdi.

İSTİHDAMI NİTELİKLİ HALE GETİRMELİYİZ

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise ülkede son dönemde yaşanan olumsuzlukların kendilerini üzdüğünü ve yorduğunu söyledi. Sanayicilerin yaşanan olayların ardından tereddüt ve ürkeklikle baş etmek zorunda kaldığını belirten Bahar, “Bunlarla baş etmek çok zor. Yakın dönemde başta Sayın Valim olmak üzere istihdam ile alakalı Antalya’da çok iyi şeyler yapmaya çalıştık. Fakat istihdam eğer bu şekilde ilerlerse, yani nitelikli hale gelmezse, bu istihdamı yaratsak bile bir müddet sonra geri dönecek durumda kalıyor. Çünkü üretimdeki ürkeklik istihdamın kalıcı olmasını engelliyor” dedi.

HAYALİ OLMAYANIN HEDEFİ DE OLMAZ

Hayal kurmadığımızı, hayali olmayanın hedefinin de olamayacağını ifade eden Bahar, “Intel firması bir araştırma yapıp hayal haritası çıkardı. Bu araştırmaya göre Türkiye’deki genç nüfusun yüzde 50’si hayal kuruyor. Ancak yetişkin olduklarında hayal kurma oranı yüzde 14’e düşüyor. Kurulan hayaller Mars’a gitmek, ar-ge ve inovasyon yapmak gibi ileriye dönük, ülkemize katma değer sağlayacak hayaller değil maalesef. Hayallerimiz maaşlı bir iş sahibi olmak ve ev sahibi olmaktan öteye geçemiyor ne yazık ki. Gençlerimizin, işadamlarımızın, neslimizin tamamının hayallerini paranoyalardan uzaklaştırarak, olumlu düşünmeleri sağlayacak şekilde, kavga kültüründen uzaklaştırarak iyileştirmek durumundayız. Bunu her yerde her ortamda konuşmalıyız ki iyilik ve diplomasi bulaşıcı olsun” şeklinde konuştu.

ARTIK ALIN TERİ DEĞİL AKIL TERİ DEĞERLİ

Sanayi 4.0’ın son 2 yıldır ülkemizde konuşulur hale geldiğini ve geç kalındığını aktaran Bahar, “Sanayi 4.0 Alman hükümeti tarafından 2011 yılında ortaya konmuş bir inovasyondur. Almanya sanayi 4.0 ile yüzde 5-8 arasında maliyet avantajı sağlamayı hedefliyor. 250 milyar Euro yatırım ön görüyor ve 2020 yılından sonra da 30 milyar Euro bir inovasyon ihracatı beklentisi var. Türkiye’de ise her yıl 15 milyar TL’lik bir yatırım ön görülüyor. Bu bizim için bir ithalattır ve cari açığı körükleyecek bir unsudur. Bu değişime ve inovasyona entegre olmak durumundayız. Çünkü üretimde niteliksiz iş gücünün yerini robotlar almaya başladı. Amerika’da 20 yıl içerisinde mesleklerin yüzde 80’inin tarihe karışması bekleniyor. Bu demektir ki artık istihdamda sadece nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulacak. Bundan sonra artık dünyada alın teri değil akıl teri daha değerli olacak” ifadelerini kullandı.

İYİ TESPİT İYİ BAŞLANGIÇ YAPMAYI SAĞLAR

Ülkenin içinde bulunduğu durumu anlattığını, bunları durumumuzu kötülemek için dile getirmediğini söyleyen Bahar, “Farkındalığımızı artırmaya çalışıyorum. Eğer iyi tespit yapamazsak iyi bir başlangıç yapamayız. Onun için iyi bir tespit yapmalı hemen ardından da çok iyi bir başlangıç yapmalıyız” diye konuştu. İçtenliğin ve samimiyetin kendileri için çok önemli birer unsur olduğunu anlatan Bahar, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çünkü bunlar yalnızlığı bastıran faktörlerdir, hiyerarşiyi yok eden bir anlayıştır. Gerek sanayicilerimizle iletişimimizde gerek yönetişim felsefemizde samimiyet ve içtenliği en önde tutuyoruz. Çünkü ülkemiz, insanlarımız, şehrimiz ve özellikle sanayicilerimiz bizim için çok değerlidir.”

TÖREN KURDELE KESİMİ İLE SON BULDU

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de ülke olarak daha fazla çalışmak ve yatırım ortamını geliştirmek gerektiğini kaydetti. Çetin, “İhraç ve üretim yapmadığımız sürece bu işsizlik her zaman başımıza bela olacak” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmaların ardından otel ve sosyal tesislerin yapımında emeği geçen firmalara Vali Karaloğlu ve Başkan Bahar tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Törenin sonunda otelin açılış kurdelesi Vali Münir Karaloğlu, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Vali Yardımcısı ve Döşemealtı Kaymakam Vekili Hamdi Bolat, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya OSB Bölge Müdürü İlhan Metin, Güncem Tur. Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Emir Gündal ve Başkan Vekili Mustafa Cengiz tarafından kesildi.