Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Dev Akvaryum’un resmi açılışı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Kılıçdaroğlu, Antalya’dan tüm dünyaya barış mesajı gönderdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 29 Kasım 2011 tarihinde Arapsuyu Olbia Kanyonu yanında yap-işlet-devret modeliyle 30 dönümlük arazi üzerine temelini attığı Dev Akvaryum, 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Dev Akvaryum’un resmi açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Antalya Vali Yardımcısı Fuat Ergün, ilçe belediye başkanları, CHP İl Başkanı Devrim Kök, Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyeleri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Daha Güzel Bir Antalya İçin

Açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Mustafa Akaydın’ın kentli olmanın mücadelesini verdiğini söyledi. Antalya’nın Türkiye ve dünya için önemli bir kent olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Antalya’daki belediye başkanlarının çocuklara daha güzel bir Antalya bırakmak için çabaladığını söyledi. Sosyal belediyeciliğin çok önemli olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, sosyal belediyeciliğin anlamının halk için çalışmak olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Sosyal belediyeciliğin anlamı çocuklar için çalışmaktır. Sosyal belediyeciliğin anlamı işsizlik için çalışmaktır. Sosyal belediyeciliğin anlamı yolsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Sosyal belediyeciliğin anlamı kent için çalışmaktır. Sosyal belediyeciliğin anlamı cebi için değil, halkı için çalışmaktır” dedi.

Yurtta Barış Dünyada Barış

Kentte huzurlu yaşamanın yolunun sadece komşu ile barışık yaşamak olmadığını, dünya ile barışık yaşamak olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, kentli olmanın aynı zamanda yurtta barış, dünyada barış haykırmasını bilmek demek olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Biz barıştan söz ediyoruz. Dostluğu arzu ediyoruz. Hiç kimseyle kavga değil, herkesle barış istiyoruz. Bu coğrafyaya barışın, dostluğun egemen olmasını istiyoruz. Ne Suriye’yle, ne Irak’la, ne Rusya’yla, ne de İran’la savaş istiyoruz. Bu coğrafyada dostluk içinde yaşamak istiyoruz. Türkiye’yi 2002’de terörsüz aldılar. Şimdi her gün şehit haberleri geliyor. Hiçbir komşumuz ile sorunumuz yoktu, ama şimdi komşularımızla adeta savaşın eşiğine geldik. O nedenle sadece Antalyalıların değil, bütün yurttaşların barış özlemini egemen kılmak hepimizin görevidir.”

Antalya’dan Barış Mesajı

Vatandaşları, Türkiye’ye Antalya’dan barış mesajı vermeye çağıran Kılıçdaroğlu, vatandaşlara şu sözleri tekrar ettirdi: “Kars’a, Iğdar’a, Trabzon’a, Sivas’a, Yozgat’a, Çankırı’ya, Çorum’a, Hakkari’ye, Diyarbakır’a, Mersin’e, Muğla’ya bütün Türkiye’ye selam olsun. Selam olsun barışa, yurtta barış dünyada barış, selam olsun barış isteyenlere.”

Chp’li Belediyeler Halktan Yana

CHP’li belediyelerin halktan yana belediyeler olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bizim belediyelerimiz insandan yanadır. Bizim belediyelerimiz halka hizmet verirler. Bizim belediyelerimiz sosyal belediyeciliği Türkiye’ye yayarlar. TOKİ’den daha ucuz ev yapan belediyeler, aile sigortasını yapan CHP’li belediyelerdir. Çünkü onlar halka hizmet verirler. Bu güzel tesisi Antalya’ya kazandıran Belediye Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Akaydın yürekten teşekkür ediyorum. Antalya bir dünya markasıdır, bu markayı yüceltmek hepimizin görevidir” diye konuştu.

3,5 Yılda 500 Milyon Liralık Yatırım

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise akvaryumun yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını kaydetti. 3,5 yılda 500 milyon lira borç ödediğini belirten Akaydın, aynı zamanda 500 milyon liralık yatırım yaptıklarını dile getirdi. Bu yatırımlarım dörtte birinin yap-işlet devret modeli ile yapıldığını kaydeden Akaydın, teknik işlerde bu modelin kullanılmasının yararlı olduğunu söyledi.

9 Ayda Tamamlandı

Tesisin ileri teknoloji kullanılarak 9 ayda tamamlandığını belirten Akaydın, “Tam kapasite bakımından Dev Akvaryum dünyada beşinci sırada, tünel büyüklüğü bakımından ise birinci sırada yer alıyor. Biz insan odaklı projeler üretiyoruz. Bugüne kadar 300’ün üzerinde proje ürettik. Bunların 41 tanesi maliyeti yüksek projeler. Akvaryum sadece turizm değil aynı zamanda kültür ve eğitim projesidir. Antalya kent merkezi, cazibe merkezleri az olan bir kenttir. Bugüne kadar Kaleiçi, Yat Limanı ve Müze cazibe merkezleriydi. Bugün artık bu bölge de yeni bir cazibe merkezidir” dedi.

Seçim Hileleri Yapılıyor

Başkan Mustafa Akaydın, seçim hileleri yapılsa bile bu kenti kaybetmeyeceklerini ifade ederek, hiç kimsenin bu konuda kuşkuya düşmemesini istedi. Hesapların Antalya gibi önemli kentleri kazanmak için yapıldığını dile getiren Akaydın, “Bu hesaplar geri tepecektir. Buradaki coşku bunun en önemli kanıtlarından biridir” dedi.

Akvaryumu Gezdiler

Konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, günün anısına yönelik Kemal Kılıçdaroğlu’na plaket takdim etti. Plaketin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ve belediye başkanları Dev Akvaryum’un açılış kurdelesini kestikten sonra kompleksi gezdiler. Öte yandan vatandaşlar açılış günü dolayısıyla Dev Akvaryum’u ücretsiz gezdiler. Çok sayıda vatandaş, akvaryumu gezebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Akvaryum Özellikleri

15 bin metrekarelik kapalı alana inşa edilen Dev Akvaryum, 85 milyon liralık bir yatırımla gerçekleşti. 15 Ağustos 2012 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan akvaryumu resmi açılış gününe kadar 150 bini aşkın kişi ziyaret etti. Antalya Akvaryum’un tüm projeleri, Türk mimar ve mühendisler tarafından hazırlandı. Dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirler, göller gibi 40’tan fazla tematik akvaryum tankı bulunan Dev Akvaryum, 5 milyon litrelik ana tank içerisinde 131 metrelik uzunluğu ve 3 metrelik genişliğiyle dünyanın en büyük tünel akvaryumuna sahip.

Bombardıman Uçağı Replikası

Antalya Akvaryum’daki yaşam destek ve su sistemleri dünyanın en kalifiye sistemlerinden oluşuyor. Dünyanın en berrak akvaryum suyu da Antalya Akvaryum’da bulunuyor. Akvaryumun tanklarında yer alan özgün dekorasyonların yanı sıra ana tank içerisinde, 2’nci Dünya Savaşı’nda Akdeniz’de düşürülen İtalyan bombardıman uçağının replikası da bulunuyor. Ünlü İtalyan heykeltıraş Benedetti tarafından Güney Afrika’da hazırlanan ve Antalya’ya özel gemilerle getirilen sualtı dekorasyonları uluslararası anlamda da büyük bir önem taşıyor.

20 Binden Fazla Canlı

Uzman su ürünleri mühendisleri, veteriner ve akvaristlerden oluşan yaşam destek ekibinin gözetiminde 24 saat takip edilen akvaryumlarda binlerce tür balık ve toplamda 20 binden fazla su canlısı yer alıyor. Antalya Akvaryum’da 1500 metrekarelik kapalı alanda, içerisinde gerçek kar yağan ve özel ısı dengeleyici kıyafetler giyilerek ziyaret edilebilen, kafe ve restoranların da yer aldığı ‘Kar Dünyası bulunuyor. İsteyenler, kızağa binerek veya kardan adam yaparak ‘İglo Köyü ve Noel Baba’nın evinin de yer aldığı bu alanda keyifli vakit geçirebiliyor.

  Antalya Büyükşehir Bld. Basın