Kepez’de Kariyer Günleri’nin bu ayki konuğu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Özgür oldu. Ünlü oyuncu, şöhret basmaklarını nasıl tırmandığını ve rollerin sanatçıların kişilikleri üzerindeki etkisini anlattı.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Mehmet Özgür, Kepez Belediyesi’nin lise düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlediği ‘Kepez’de Kariyer Günleri’nin konuğu oldu. Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan ünlü oyuncu Özgür, hakkında merak edilen soruları tek tek cevapladı. Her rolü gönülden hissederek oynadığını belirten Mehmet Özgür, üstlendiği rollerde canlandırdığı kötü karakterlerin izleyenler tarafından kötü, iyi karakterlerinde güzel eleştiriler aldığına değindi. Ünlü oyuncu konuşmasının büyük bölümünü öğrencilerin sorularına ayırdı.

“Ciddi sözleşmelere imza atıyoruz”

Bir öğrencinin rol aldığı son filmde senaryo akışının nasıl olacağı yönündeki sorusuna Mehmet Özgür, “Bilgi vermem için 100 bin Dolar bütçe lazım. Çünkü her filme başlamadan önce ciddi sözleşmelere imza atıyoruz. Senaryonun her sayfasında ismimiz yazıyor. Elinizdeki senaryoyu bir yerde unutursanız, ya da kaybederseniz 100 bin Dolar cezai müeyyidenin uygulanması demektir. Eşime ve oğluma da bu konularla ilgili asla bilgi veremiyorum” dedi.

Çocukların ve gençlerin tiyatro gösterilerine gitmesi gerektiğine de değinen Özgür, özellikle güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin sık sık tiyatro izlemeleri gerektiğinin altını çizdi.

“Rollerim kişiliğimi etkilemez”

Bir öğrencinin “Oynadığınız roller kişiliğinizi etkiliyor mu?” sorusuna da ünlü oyuncu Özgür, “Etkilemiyor. Oyunculukta otokontrol denilen bir sistem var. Biz sahneye çıkarken karakterimiz başlar, sahneden indiğimiz anda kostümü ile onu bir paspasa bırakır çıkarız. Sette de böyledir. Sete Mehmet Özgür olarak giderim. Sette kostümümü giyince Agah olurum. Kostümü çıkarınca Mehmet Özgür olurum. Bu benim kişiliğimi etkilemez. Karakterlerimi kendi kişilik özelliklerimden besliyorum. Dünya da oyunculuk tarafına geçip, bu tarafa geri dönemeyen çok sanatçı var. Bunun sonucunda intihar eden, Rusya’da role kendini kaptırıp, üstlendiği hırsız rolü nedeniyle hayatının devamını hırsız olarak sürdürenleri duymuşsunuzdur. Banka soygunlarına teşebbüs ettikleri ile ilgili hikayeler var. Şükür ki, bu bende yok. Karakterden etkilenmiyorum. Karakteri etkiliyorum” diye konuştu.

“Taklitten kaçının ki, farkınız olsun”

Özgün olmanın bir insanın gelişimini zorlayabileceğini ancak bunun insanı güçlendirdiğine değinen Mehmet Özgür, “Her zaman özgün olmalısınız. Şiir yazacaksanız bir şairi taklit etmemelisiniz. Hikaye yazacaksanız bir yazarı taklit etmemelisiniz. Oyuncu olacaksanız bir oyuncuyu taklit ederek yola çıkmamalısınız ki, farkınız olsun. Özgün olmalısınız” dedi.

Sanat camiasında şöhret basamaklarını nasıl çıktığını anlatan Özgür, konservatuar okumadığını kendi kendini eğiterek bu başarıyı yakaladığını, eksiklerini egosu içinde eritmediğini, başarılı olmak için egosunu erittiğini söyledi. Ünlü oyuncu Özgür, öğrencilere öğrenme içgüdüsünü hiçbir zaman kaybetmemeleri konusunda da tavsiyelerde bulundu. Etkinliğin ardından Mehmet Özgür, öğrenciler ile özçekim yaptı.
Kaynak: iha