Kepez’deki Duraliler, Avni Tolunay ve Ünsal mahallelerinde, 76 yıldır yaşanan ve 40 bine yakın kişiyi ilgilendiren orman sınır hattı içerisindeki taşınmazların mülkiyet sorununun çözümü için çalışma başlatıldı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Artık tünelin ucundaki ışığı değil, tünelin sonunu gördük.” dedi.

2/B olarak bilinen Orman vasfını kaybetmiş hazine ile Vakıf arazilerindeki, Düden Çayı Sit alanındaki, Fevzi Çakmak Mahallesi Askeri alandaki, sosyal donatı alanındaki ve Sanayii sitesi alanındaki çetrefilli mülkiyet sorunlarını çözen Başkan Tütüncü, şimdi de 76 yıllık bir sorun olan Orman sınırından kaynaklanan mülkiyet problemini çözmek için çalışma başlattı. Orman sınır hattından kaynaklı mülkiyet problemi, Duraliler tapulaması olarak bilinen başta Duraliler, Ünsal, Avni Tolunay ile Kepez, Santral, Şafak ve Gülveren mahallelerinin bir kısmını da kapsıyor.

İlk orman kadastrosu çalışması 1942’de yapıldı

Önceki yıllarda Antalya’nın merkez köylerinden biri olan Duraliler’de, ilk orman tahdidi (orman sınırlarının belirlenmesi) 1942 yılında yapıldı. Ancak bu tahdit, hakem kararı ile iptal edildi. Daha sonra bölgede 1976 yılında 6831 sayılı yasaya göre orman kadastrosu ve 2. madde uygulaması yapıldı ve orman sınırları kesinleştirildi. Ancak Duraliler tapulaması olarak bilinen bölgede 1989’da tekrar 3302 sayılı yasa kapsamında 2B uygulaması yapılarak orman sınırı yeniden belirlendi.

Sorun imar planını ve hizmeti engelliyor

Duraliler tapulanması bölgesinde yaşayan 40 bine yakın kişi, tapulu olan taşınmazlarının 1976 ile 1989 yıllarında belirlenen orman sınır hatları içerisinde kalmasından dolayı ‘2/B alanlarının hak sahibine satışı’ hakkından yararlanamadı. Şimdi bölge sakinleri, tapulu taşınmazlarının 2B kapsamında tapu kayıt malikleri olarak kendilerine bedelsiz olarak iade edilmesini, tapulu olmayan alanların ise kullanıcı tespitleri yapılarak bedeli karşılığında kendilerine satılmasını talep ediyor.

Duraliler tapulamasındaki orman sınırı sorunu, Kepez Belediyesinin, bölgede imar planı çalışmasıyla paralel olarak altyapı ve kalıcı hizmetler yapmasını da engelliyor. Yol, kanalizasyon, yağmursuyu vb. çalışmaların yapılamamasına neden olan mülkiyet sorunu, bölgedeki mahallelerin gelişmesinin önündeki en önemli engel olarak duruyor. Bölgenin imarının yapılamamasından dolayı da Batı Çevre Yolu’nun Uncalı Mezarlığı yanındaki yonca kavşağı da inşa edilemiyor.

Sorunun çözümü için muhataplarıyla toplantı

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, vatandaşa tapu ve hizmet mağduriyeti yaşatan orman sınırı ve mülkiyet sorunlarının çözümü için konunun muhataplarını bir toplantıda bir araya getirdi. Nebiler bölgesindeki Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi binasında gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Hüseyin Samani, İbrahim Aydın, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Temur ve bürokratları, AK Parti Kepez ilçe Başkanı İbrahim Ethem Taş, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Antalya Kadastro Müdürlüğü ve Belediye bürokratları ile Ünsal, Avni Tolunay ve Duraliler mahalle muhtarları da katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda orman sınırı içerisinde kalan taşınmazların mülkiyet sorununun çözümü için yapılacak çalışmaların yol haritası belirlendi.

Tütüncü, “Sorunun çözümünde tünelin sonu göründü”

Başkan Tütüncü, toplantının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bölgede devam eden bir problem var. Çözümde sona yaklaştık. Güzel gelişmeler var. O gelişmeleri Orman Genel Müdürlüğü ile tekrar gözden geçireceğiz. Orman Genel Müdürlüğü, olumlu bir yaklaşımla derdimizi ve sıkıntımızı çok iyi anladı. Milletvekillerimizle konunun takipçisiyiz. Birlikte bu sorunu da tarihin karanlık sayfaları arasına göndereceğiz. Bugüne kadar Kepez’in birçok mülkiyet sorununu nasıl çözdüysek bu mahallelerimizin de mülkiyet sorununu çözeceğiz. 40 bine yakın hemşehrimiz rahat olsun. İşler güzel şekilde gidiyor. Kimse diken üstünde olmasın. Artık tünelin ucundaki ışığı değil, tünelin sonunu gördük.”