Döşemaltı Belediyesi tarafından bu yıl hizmete açılan Ekolojik Kreş’in öğrencileri Avrupa Birliği projesi eğitimleri kapsamında organik gübre yapımını öğrendi.

925 çocuk ve 85 öğretmenin yer aldığı 2 yıl süreli AB Projesi "Eco Farm Kindergartens-Ekolojik Çiftlik Kreşleri" kategorisinde hibe alan Döşemealtı Belediyesi Ekolojik Kreşi miniklerinin çalışmaları sürüyor. Doğanın 4 elementini tanımaya başlayan minikler organik gübre yapımını öğrendi. Proje kapsamında öğrenciler bahçeye sebze dikmiş, ardından da ağaçtan portakal toplamıştı. Projenin bu ayağında gündelik hayatta kullandıkları ürünleri geri dönüştürerek organik gübre yapımını öğrendiler.

Doğu Akdeniz Araştırma Derneği’nden ekolog Gökhan Ergan, miniklere gündelik hayattaki malzemelerin aslında çöp olmadığını geri dönüşebilir bir malzeme olduğunu teorik ve pratik bilgilerle anlattı. 4-5 yaş grubundaki 3 sınıfın öğrencileri organik gübre yapımını uygulamalı olarak öğrenmiş oldu.

Ekolog Gökhan Ergan, "Çocuklarla beraber kendi evlerinde tükettikleri yumurtları çürümüş meyveleri, kabuklarını, çay ve kahve tortularını, bahçelerindeki kurumuş yaprakları, kesilmiş çimleri çevrelerindeki hayvanların gübreleriyle karıştırıp, sıcak kompost yaparak tekrar toprağa dönüştürecek aktivite içindeyiz. Kompost tankımız var bu tankın içinde bu malzemeleri karıştırıp belli bir süre bekledikten sonra nitelikli toprak besleyici ürün elde edeceğiz. Çocuklar gündelik hayattaki malzemelerin aslında çöp olmadığını geri dönüşebilir bir malzeme olduğunu görecekler" dedi.

AB Projesi kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerinin altını çizen Proje Koordinatörü Ayfer Yılmaz, "Ekolojik olmanın en önemli unsurlarından ekolojik kompost konusunda farkındalıklarını artırmak istedik. Bitkileri daha iyi nasıl yetiştirebiliriz daha sağlıklı ürünler nasıl elde edebiliriz konusunda uygulamalı bir çalışma yaptık. Tüm velilerimizi ve Döşemealtı halkını organik kompost yapmaya davet ediyoruz. Mutfak ve bahçe atıklarımızı değerlendirelim" diye konuştu.