Ülkemizin batı kesimlerinin bugün (Perşembe) öğle saatlerinden sonra Ege Denizi üzerinden gelen yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Gece saatlerinden itibaren kuvvetlenecek sistemin bu gece ve yarın (Cuma) neden olacağı kuvvetli lodos fırtınası, yerel kuvvetli yağış, toz taşınımı, hissedilir derecede sıcaklık artışı ve ani kar erimeleri gibi olumsuz şartların, hava ve deniz ulaşımı başta olmak üzere günlük yaşamı aksatması bekleniyor.

Ege denizi üzerindeki alçak basınç merkezinin batı bölgelerimize hareketi ve kuvvetli basınç düşüşü ile birlikte önce batı, bu gece ve yarın (Cuma) iç bölgelerde rüzgarın kuvvetlenerek; Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere iç ve batı bölgelerimizin tamamında güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden fırtına (70-90 km/saat), zaman zaman hamle etkisiyle birlikte kuvvetli fırtınaya (100 -120 km/saat) ulaşması bekleniyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyecek kuvvetli fırtınanın özellikle deniz ve havayolu ulaşımında yaşanabilecek olumsuzluklar başta olmak üzere, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, baca gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

Bu gece ve yarın (Cuma) beklenen kuvvetli lodos fırtınası ve yer seviyesinin aşırı ısınmasıyla oluşacak termal rüzgarlar sonucu; Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Ankara, Kırıkkale ile Kahramanmaraş ve Malatya illeri başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'nun güney ve batısı, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun batısı, İç Ege ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde toz taşınımı bekleniyor. Toz taşınımının neden olabileceği düşük görüş mesafesi, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

İç ve batı bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde yağışa neden olacak sistemin, bu akşam ve gece saatlerinde Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir'in Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Havran ilçeleri, İzmir'in kuzey ve batısı ile İstanbul'un batı kesimlerinde, yarın (Cuma) Marmara'nın güney ve doğusu (Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik ile İstanbul'un boğaz çevresi ve Anadolu yakası), Ege, Göller yöresi, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Yerel kuvvetli yağışla birlikte ani sel, su baskını, dolu, yıldırım ve küçük çaplı hortum hadisesi ile toprağın suya doyduğu ve doluluk oranının yüksek olduğu havzalarda taşkın riskine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

Hava sıcaklığının lodosla birlikte bugün (Perşembe) iç ve batı, yarın (Cuma) iç ve doğu bölgelerde hissedilir derecede artarak (6 ila 12 derece), ülke genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Hissedilir derecedeki sıcaklık artışı ile birlikte halen yüksek kar örtüsünün bulunduğu iç ve doğu kesimlerde ani kar erimeleri beklendiğinden, heyelan, ani sel, taşkın ve çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.