Helena Modrzejewska Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve Jacek Głomb tarafından yönetilen tek perdelik “Lemko”, Robert Urbański tarafından yazıldı. Oyun, Karpat Dağları’nda yaşayan Lemko halkının 20. yüzyıldaki karmaşık tarihini konu ediyor.

Oyunda ölümü bekleyen yaşlı bir Karpatlı olan Orestes’in çocuklarına anlattığı hayat hikâyesi aktarılıyor. Bu hikaye aynı zamanda etnik kimliklerinin yok oluşuna tanıklık eden Łemklerin sosyal ilişkilerini de anlatıyor.

Oyunun yönetmeni Jacek Głomb, düzenlenecek atölye çalışmasıyla tiyatroseverlerle buluşacak. Antalya'da 27 Mayıs’ta saat 11:00-14:00 arasında Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek “Şehrin İçine Bak!” temalı atölyede Legnica Tiyatrosu’nun farklı şehir ve mekânlarda sahnelediği oyunlarla ilgili deneyimlerini paylaşacak. Atölyede, tiyatronun çalışmalarının bir sunumu da yapılacak. 1 Haziran günü saat 09:00’da ise Mardin Sinema Derneği’nde, yine Jacek Głomb’un katılımıyla oyunculuk eğitimi ve atölye çalışması gerçekleşecek.

“Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600. Yıldönümü” etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen proje aynı zamanda Polonya tiyatrosunu Türkiye’de yaşayan tiyatroseverlere duyurmayı da amaçlıyor.

“Polonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” nedeniyle tüm sene boyunca gerçekleşecek etkinlikleri görmek için, http://turkiye.culture.pl/tr  sitesini ziyaret edebilirsiniz.

________________________________________________________________

Culture.pl ve Adam Mickiewicz Enstitüsü hakkında:

Culture.pl, Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından 10 yılı aşkın bir süredir yürütülen, Polonya kültürel etkinliklerini uluslararası zeminde tanıtmaya odaklanan dijital bir platform. Culture.pl, ilgilenenlere, Polonya kültürü, kültür kurumları, sanatçıları ve sanatı üzerine kaleme alınan makale ve bilgilendirici metinlerin yanı sıra düzenlenen uluslararası etkinlikleri de yakından takip etme fırsatı sunuyor.

Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve bu bağlamda uluslararası kültür kurumları, galeri, tiyatro ve festivallerle birlikte çalışan bir kurum.

Projelerinde Türkiye’den Sakıp Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Istanbul Modern, CerModern, İstanbul Teknik Üniversitesi, Istanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, SALT gibi pek çok kurumun yanı sıra Bozar, La Monnaie, Edinburgh Uluslararası Festivali, SouthbankCentre, BarbicanCentre, Whitechapel Gallery, Londra Tasarım Festivali, Martin GropiusBau, Teatro Real, Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi, Brooklyn Academy of Music ve Lincoln Center gibi uluslararası kültür-sanat kurumları ile işbirliği içinde çalışıyor.

Pek çok ülkede önemli kültürel etkinlikler düzenleyen Adam Mickiewicz Enstitüsü’nün projeleri arasında, "İsrail Polonya Yılı”, "İngiltere Polska Yılı”, “Polonya AB Dönem Başkanlığı Uluslararası Kültür Programı Kültür Orkestrası”, “Polska Müzik” ve “Proje Asya” yer alıyor.