Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Muratpaşa Gençlik Eğitim Merkezi’yle hazırlandıkları sınav sonucunda artık birer ‘üniversiteli’ olan gençleri yeni hayatlarına Atatürk’ün büyük eseri ‘Nutuk’la yolcu ederken, “Sizlerin fişek gibi alnı açık, yüzü pak, bütün insanlara kucağını açmış, ön yargısız seven, insanlığa faydalı olmak isteyen, coşkulu bireyler olmanızı istiyorum” diye konuştu.

Muratpaşa Belediyesi’nin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için 2 yıl önce hizmete açtığı kısa adı MURGEM olan Muratpaşa Gençlik Eğitim Merkezi’yle artık birer ‘üniversiteli’ olan gençler, Başkan Uysal’ı ziyaret etti.

EĞİTİM SADECE MESLEK SAHİBİ OLMAK DEĞİLDİR

Başkan Uysal, gençlere çıkacakları bu yolculuk öncesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük eseri ‘Nutuk’u hediye ederken “Yeni yaşamınız hepinize hayırlı olsun” dedi. Gençleri tek tek tebrik eden Başkan Uysal, şunları söyledi: “Eğitim eğer toplumda mutluluk ve barış üretiyorsa, insani değerleri yükseltiyor, insanları bir birine yaklaştırıyorsa, insanı insanlaştırıyorsa anlamlı. Çok iyi eğitim alıp çok iyi mühendis, doktor olabilirsiniz ama o gerçek bir eğitim değil. Gerçek eğitim insanı yücelten, insanı insan yapan, insanlaştıran, sevgiyi ve saygıyı, dünyadaki insanlık değerlerini geliştirmektir.”

‘ZITLAŞTIRAN BİR DİLLE KARŞILACAKSINIZ’

Gençlere, Türk ve dünya edebiyatı klasiklerini okumaları tavsiyesinde de bulunan Başkan Uysal, “Yanlışları olsa da insanı, insan olduğu için sevmek gerekir. Aksi halde insanlığa fayda sağlamamızın imkanı yok” dedi. Başkan Uysal; gençlerin yeni hayatlarında, hep zıtlaştırmaya çalışan bir dille karşılaşacakları uyarısında bulundu.  Gençlerden kutuplaştıran, zıtlaştıran söylem içerisinde olanlara yüz vermemesini ‘sade bir vatandaş’ olarak rica eden Başkan Uysal, “Bu topraklar hep beraber, omuz omuza barış içerisinde yaşadığımız yerdir. Biz hep birleşmeden, bütünleşmeden, sevgiden ve saygıdan yana olalım. Gerçekten hayatımız anlamlı olsun istiyorsak bu çok önemlidir. Önemli olan bütün insanları seven, saran bir çizgiyi koruyabilmektir” diyerek konuşmasına devam etti.

‘HAYAT, HAYAT OLMAZ’

Tüm bunlarla birlikte gençleri üniversite yıllarının sanat ve sporla zenginleştirme tavsiyesinde de bulunan Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:  “Sanat insanın ruhunu inceltir, yüceltir. Şair Gülten Akın’ın dediği gibi ‘kimsenin vakti yok artık ince şeyleri düşünmeye.’ İnce şeyleri düşünmeden hayat hayat olmaz. Sanat bu işe yarar. Spor da ömür boyu bedeninize saygı duymanızı sağlar. Sizlerin fişek gibi alnı açık, yüzü pak, bütün insanlara kucağını açmış, ön yargısız seven, insanlığa faydalı olmak isteyen, coşkulu bireyler olmanızı istiyorum. Sizlerin o geniş ufukla, o insan sevgisiyle, o ülke sevgisiyle, o değerler sağlamlığıyla yetişeceğinize inanıyorum. Yeni hayatınızda başarılar diliyorum.”

MURGEM’DE BAŞARI BİR GELENEK

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve gençlerin sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan MURGEM’e 2016-2017 döneminde 959 öğrenci kayıt yaptırdı. LYS sonuçlarına göre yapılan tercihler doğrultusunda MURGEM'e devam 677 öğrenci lisans, 152 öğrenci de ön lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmeye hak kazandı. Üniversiteye yerleştirmede Yüzde 86.44'lük başarı oranı yakalayan MURGEM’de 10 öğrenci de Türkiye genelinde ilk 1000'e girme başarısı gösterdi.

MURGEM'li öğrencilerden 76'sı mühendislik, 25'i iletişim, 22'si hukuk, 21'i hemşirelik, 16'sı uluslararası ilişkiler, 14'ü fizik tedavi ve rehabilitasyon, 9'u kamu yönetimi, 7'si diş hekimliği, 6'sı içmimarlık, 6'sı ilahiyat, 5'i veterinerlik, 3'ü tıp ve 3'ü de mimarlık okuyacak. Yaklaşık 100 MURGEM öğrencisi de öğretmenlik bölümlerini kazandı.