Sağlıklı Kentler Birliği ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde başladı. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, " Yarının kentleri, geleceği geliştiren kentler mi olacak yoksa yok olup gidecekler mi bu sorunun cevabını arıyoruz. Katılımcılarımız tüm Türkiye’den ve uluslar arası kuruluşlar ve akademisyenlerden oluşmaktadır." dedi.

Ürgüp’te başlayan toplantıya, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve 25’e yakın belediye katıldı. Ürgüp Perissa Otel toplantı salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, “İçtiğimiz sudan tutun soluduğumuz havaya kadar hepsi geleceği inşa edecek özelliklerdir. İçinde yaşanılan evler üzerinde yaşanılan sokaklar ve caddeler, stres atılan parkla ve bahçeler, torunlarımızı elinden tutup gezdirdiğimiz çocuk parkları hepsi sağlıklı kentlerin yarına bırakmak zorunda olduğu miraslardır” dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de yaptığı konuşmada, Akşamdan sabaha geliştirdiğimiz projelerle hedefimizin şehrinin insanlarını özgürleştirmek üzere kurmadığımız projelerle bazen bulunduğumuz şehri yaşanmaz hale getiriyoruz. Oysa yaptığımız her projenin altına şehrin özgürleştirilmesi, yaşayanların özel ve kendini özgür hissetmesi gerekmiyor mu? Birkaç metrelik alanın içindeki alanın üzerine çimlere basmak yasaktır lanet olası levhalarla donatmıyor muyuz. İnsanların maliyetlerini çimin maliyetlerini hesaplayarak mı asıyoruz acaba” dedi.

Menderes Türel: " Sağlıklı insanların yaşadığı sağlıklı şehirleri mutlaka düşünmeliyiz"

Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise konuşmasında, “Nevşehir Belediye Başkanımız Hasan Ünver insanların belediyecilik kavramları üzerinde ne şekilde düşünmesi gerektiğini güzel bir şekilde anlattı. İşte bizde sağlıklı şehirler diyorken geleceğin şehirleri inşa ediliyorken sağlıklı insanların yaşadığı şehirleri değil, sağlıklı insanların yaşadığı sağlıklı şehirleri mutlaka düşünmeliyiz” diye konuştu.

Sağlıklı Kentler Birliği Danışmanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz ise yaptığı açıklamada, 2.Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık kongresini Ürgüp Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ürgüp’te yapmaktan mutluyuz dedi. Kiraz, “Kongremiz ana teması yarının kentleri. Yarının kentleri, geleceği geliştiren kentler mi olacak yoksa yok olup gidecekler mi bu sorunun cevabını arıyoruz. Katılımcılarımız tüm Türkiye’den ve uluslar arası kuruluşlar ve akademisyenlerden oluşmaktadır. Balkan ülkelerinin tümü, Avrupa’dan büyük bir katılım ve uzak ülkelerden de katılan ülkelerimizde var. Çok sayıda bilimsel konu paylaşılacak. Bu toplantının amacı disiplinler arası ve sektörler arası ortak bir dili oluşturmak, şehir, çevre ve sağlık alanında gönüllülerin sayısını çoğaltmak ve şehrin doktorlarını bir bakıma eğitmek” şeklinde konuştu.