Tüm Türkiye’de farklı organizasyonlarla kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı, Antalya’da da renkli görüntülere sahne oldu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Kurumu, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden oluşan Düzenleme Kurulu’nun tertiplediği etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Antalya Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin bir konuşma yaparak tüm katılımcıların bayramını kutladı.

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı törenine ise Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç ile çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı katıldı. Kutlamalar, protokol konuşmalarının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya’da seçilen “Yılın Doktoru” için plaket töreni ve sonrasında ise müzik programlarıyla devam etti.

Dr. Adem Bilgin törende yaptığı konuşmada, hekimliğin, hakkında “Kutsallık” vasfedilen tek meslek olduğunu belirterek, mesleğin özünde insana karşılıksız, beklentisiz hizmet ve fedakarlık olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık politikalarının temelinde de insan olduğunu kaydeden Bilgin, “Son yıllarda sağlık alanında çok olumlu değişimler yaşandığını hepimiz görüyoruz. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında hızla reformlar yapılarak vatandaş odaklı sağlık stratejiler geliştirildi. Öncelikle parçalı ve dağınık olan sosyal güvenlik sisteminin tek hatla toplandı ve sosyal devletin gereği olarak her vatandaşa aynı koşullarda eşit ve adil bir sağlık hizmeti sağlandı” dedi.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli ölçütlerden bir tanesinin anne ve bebek ölüm oranı olduğunu kaydeden Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde yıllardır yürütülen hizmetler, alınan önlemler ve sağlık personelinin yoğun çabaları sonucu bu hızlar oldukça aşağıya çekilmiştir. 2000’li yıllarda yüzde 70’lerden yüzde 7.2’ye düşmüş durumdayız. Sağlık yatırımları ve personel sayısında da oldukça olumlu gelişmelerin olduğunu hep birlikte izliyoruz. Antalya’da 14 kamu, 2 üniversite, 27 özel hastane ve diğer sağlık kuruluşları ile toplam 17 bin 665 sağlık personeli görev yapıyor.”

Dr. Adem Bilgin’in ardından söz alan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç ise son dönemlerde tıp eğitiminde ciddi gelişimler görüldüğünü belirterek, bugün Türkiye’de 80’e yakın tıp fakültesi olduğunu söyledi. Her yıl 5 bin civarında öğrencinin bu fakülteye başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Dinç, “Akdeniz Üniversitesi’nde Avrupa standartları ile tıp eğitimi sürdürülmektedir. Üniversitemiz birçok ilkleri yaşamaktadır. Bu başarı hepimizin. Bugün modern binalarda modern cihazlarla çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Programın ikinci bölümünde ise Antalya’da “Yılın Doktoru” seçilen Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Emmiler’e çiçek verildi. Tören, Antalya Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Atilla Kadri Şendil'in bestelediği “Bilim 2013” adlı eserini, konservatuvar 3'üncü sınıf öğrencisi Ilgaz Namlı klarneti ile yorumladı. Etkinlik, sağlık çalışanlarından oluşan folklor ekibinin muhteşem gösterisiyle sona erdi.