Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen törene Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi, protokol üyeleri,turizmciler ve şoförler katıldı.

        Törende konuşan Vali Altıparmak, turizm şoförlerine yönelik eğitim çalışmaları ve denetimler sonucunda özellikle ölümlü kazalarda ciddi bir azalma olduğunu belirterek, 2010 yılındaki ölümlü kazalarda 20 turistin hayatını kaybettiğini, alınan önlemler ve hassasiyetle takip sonucunda ölümlerin 2011 yılında 9’a, 2012 yılında da 5’e düştüğünü anlattı.

        Turizm taşımacılığında 2011 yılında yaklaşık 20 bin 500 araca denetim yapıldığını belirten Vali Altıparmak, bunların yaklaşık 4 binine ceza uygulandığını ifade ederek,  “2012 yılında ise denetim yaklaşık 40 bin, uygulanan ceza ise 3 bin civarında. Denetim ikiye katlandığı halde ceza oranı yüzde 30 düşmüş. Demek ki cezaya yönelik hareketler azalmış" dedi.

        Antalya’yı güvenli bir sürüş alanı haline getirmek, yaya ve sürücüler için güvenli kılma anlamında da ciddi çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Vali Altıparmak, “Bunlardan benim özellikle üzerinde durduğum önemli çalışmalardan biri ‘Kent Trafik Platformu’ çalışmamız. Bunu 2012 Haziran ayında hayata geçirdik. O günden bugüne, burada bulunan Emniyetten, Belediyeden, Ulaştırmadan arkadaşlarımızın bizzat takipleri neticesinde onlarca kavşak düzenlemesi yapıldı, var olan düzenlemeler revize edildi. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu Bakanlık tarafından örnek alınan çalışmalarımızdan biri oldu” dedi.

        Vali Altıparmak şoförlere verilen sertifikanın önemine değinerek, "Bundan sonra sertifikası olmayan şoför, hangi konuda görev üstlenmek istiyorsa onu almak zorunda olacak. Herkesin turizm, okul servisi gibi belli bir alanda belgeye sahip olarak çalışması konusunda ciddi bir çalışma var. Bu konuda zaten yasalar mevcut, ancak bunun daha etkin uygulanması için çabalıyoruz. Şoförlerin buna hazır olması gerekiyor" diye konuştu.

        Turizm şoförlerine verilen eğitimlerde hem simülasyon hem de kapalı alanda gerçek sürüşler yapılıyor. Çarpma simülatörü, alkol gözlüğü ve devrilme simülatörü olmak üzere üç eğitim alanı var. Bunların yanında sürücüler defansif sürüş tekniği, karda ve yağmurda frene basma teknikleri gibi sürücünün arabaya nasıl hakim olabileceği konusunda eğitim alıyor. Ayrıca sürücülere ekonomik sürüş teknikleri hakkında da eğitim veriliyor.