Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kamu Teknoloji Platformu’nca, ‘Akıllı Şehirlerde Sıra Dışı Başarı Hikayesi’ seçilen Çevreci Komşu Kartı, ‘Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda anlattı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘Küresel Başarının Yeni Anahtarı: Şehirlerin Liderliği’ temasıyla, Ankara’da, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’na davetli konuşmacı olarak katıldı. Başkan Uysal, konferansın 2’nci gününde düzenlenen ‘Akıllı Şehirlerde Sıra Dışı Başarı Hikayeleri’ panelinde Çevreci Komşu Kart’ı anlattı. Kamu Teknoloji Platformu ve Harward Business Rewiew Türkiye tarafından düzenlenen konferansa Paris’in efsanevi belediye başkanı Bertrand Delanoe ve Newyork Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji Direktörü Jeff Merritt gibi isimlerin yanı sıra akıllı kent uygulamaları profesyonelleri katıldı.

Başkan Uysal, evlerde ayrıştırılan ambalaj atıklarının para puana dönüştüğü Çevre Komşu Kart Projesi’nin sürdürülebilir atık yönetimi hedefiyle herkesin kazandığı bir çalışma olarak kurgulandığını aktardı.

Projenin 2016 yılında iki mahallede pilot uygulama olarak başladığını ve kısa sürede Muratpaşa’nın 56 mahallesine genişletildiğini belirten Başkan Uysal, 2018’de sisteme elektronik atıkların da entegre edildiğini belirtti. Başkan Uysal, “Proje kapsamında 85 bin 122 kart dağıtımı yapıldı. Kartlar hane başı verildi. Bugüne kadar, 5 milyon 231 bin 217 kilogram ambalaj atığı evlerden toplandı. Bunun karşılığında Komşu Kartlara 1 milyon 512 bin 134 TL karşılığı puan yüklendi” diye konuştu.

Başkan Uysal, kartlara yüklenen puanların anlaşmalı marketlerde alışverişte, sinema salonlarında kullanıldığı gibi Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı aracılığıyla üniversite öğrencilerine burs olarak değerlendirilebildiğini aktardı. Başkan Uysal, 2017 sonu itibariyle 103 bin 148 TL’nin eğitim buru olarak Adalya Vakfı’na aktarıldığını söyledi.

Sistemin her aşamasının hem kullanıcılar hem de belediye tarafından online olarak takip edibildiğini aktaran başkan Uysal, Çevreci Komşu Kart’ın Türkiye genelinde uygulanması durumunda 5 milyon 602 bin 144 ton ambalaj atığının ekonomiye kazandırılacağını söyledi. Başkan Uysal, “Bu sayede Türkiye bir yılda 3.5 milyar dolar kazanacak. Türkiye’nin cari açığının yüzde 10’u kapanmış olacak” dedi.