Yaşlanmakla ilgili olumsuz algıları kırarak daha iyi bir yaşam ve yaşamın her döneminde sağlık hedefiyle çalışan Pfizer’in küresel ölçekte yürüttüğü "Get Old" projesi, Türkiye’de "Sen Çok Yaşa" adıyla hayat buluyor. Proje kapsamında yaşlılığa bakışı mercek altına alan Pfizer Türkiye, 30 Eylül’de İstanbul, Ortaköy Meydanı’nda gerçekleştirdiği Sen Çok Yaşa Günü’nde yaptığı anketle yaşlılıkla ilgili algıları ortaya çıkarmaya devam ediyor.

 

‘Sen Çok Yaşa Günü’nde düzenlenen anketten çıkan sonuçlar şöyle:

 

Yaşlılıkta başımıza gelmesinden en çok korktuğumuz hastalıklar

Kanser (%31)

Alzheimer (%26)

Felç (%25)

Kalp krizi (%10)

Damar tıkanıklığı (%8)

 

Sağlıklı yaşamak için ne yapıyoruz?

Dengeli besleniyorum (%30)

Düzenli egzersiz yapıyorum (%29)

Hiçbirini yapmıyorum (%18)

Hepsini yapıyorum (%12)

Rutin sağlık kontrolleri (%11)

 

 

 

Yaşlılık hangi yaşta başlar?

70+ (%26)

50+ (%23)

60+ (%19)

40+ (%19)

65+ (%13)

 

Güvenli bir emeklilik için birikiminiz var mı?

Hayır (%52)

Evet (%48).

 

70 yaşında kendinizi nasıl hayal ediyorsunuz?

Sevdiklerimle (%29)

Huzurlu (%23)

Dinç (%15)

Manevi yönleri kuvvetli (%15)

Yalnız (%11)

Güvenli (%7)

 

Sonuçlar “Türkiye’nin Yaşama Bakışı” araştırmasına benzer

İlk kez Mayıs 2013’te tanıtılan Sen Çok Yaşa projesi için geçtiğimiz yıl 1080 katılımcı ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin Yaşama Bakışı” araştırması sonuçları da Türk insanının gözünde yaş almak konusunda ilginç bulgular ortaya koymuştu. “Türkiye’nin Yaşama Bakışı Araştırması” 2013 yılı sonuçlarına göre, Türk insanının gözünde yaşlılık 65 yaşında başlarken, halkın yüzde 70’i kendini olduğu yaşta hissettiğini, her beş kişiden biri kendini olduğundan genç hissettiğini ve her üç kişiden biri sağlıklı bir yaşamın zengin olmaktan daha önemli olduğunu ifade etmişti.

Hepimiz yaşlanıyoruz
“Yaşlanıyoruz. Ve bu acı değil sadece çok açık bir gerçek ” diyen Pfizer Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Yasemin Ayginin proje ve anket sonuçlarıyla ilgili şunları söylüyor: “Küresel ölçekte yürüttüğümüz 'Get Old' projesinin Türkiye ayağı olan 'Sen Çok Yaşa' ile yaşlanma kavramını kalıplaşmış yaklaşımlardan çıkarmayı hedefliyoruz. Pfizer olarak tüm dünyada bu alanı sahiplenerek sağlıklı yaşama ve yaşlanma hakkında daha etkin bir diyalog platformu oluşturarak sektöre öncülük etmek istiyoruz. Çünkü kendimizi hala çok genç bir ülke olarak görsek de Dünya Sağlık Örgütü verilerine Türkiye göre 2025 yılında dünyanın en hızlı yaşlanan ikinci ülkesi olacak. Bu nedenle, 'Sen Çok Yaşa Günü'nde de sağlıklı yaşama ve yaşlanma konusunda başlattığımız diyaloğu devam ettirmek, katılımcıların yaşlılık konusunda duygu ve düşüncelerini, korkularını ve aldıkları sağlık önlemlerini öğrenmek istedik. Pfizer olarak her birimizin sağlıklı yaşam konusunda yapabileceği çok şeyi olduğuna inanıyoruz.”