BİR GAZETE BİRKAÇ DÜŞÜNCE

          Bugünlerde Batı Akdeniz gazetesi ile çalışıyoruz. Nasip olursa bundan sonra da birlikte çalışma kararı aldık.

          Gazeteniz Batı Akdeniz 7 yaşında. Ayda 600- 700 bin kişi ziyaret ediyor.  Biz bu sayıyı 1 milyona çıkarmayı ümit ediyoruz. Gazetemizde günlük hal fiyatları, hava durumu, Antalya ve ilçelerinden haberler olduğu gibi ulusal gazetelerin manşetlerini de görmek mümkün. Ayrıca kurumlar kendi telefon numaralarını da ekleyebiliyorlar. 

          Gazetelerin tek geliri verilen reklamlardır. Reklamsız ticaret olmaz. Reklamın ise en doğru ortamı gazetelerdir. İnternet ortamı reklam pastasını epeyce büyütmüştür. Çünkü internet ortamında reklam belli bir mekana ait olmaktan çıkıyor, insanların cebine kadar girebiliyor.

          Gazetenin asıl işlevi toplumda bilgiyi sürekli dolaştırmaktır. Bilgi yağmur gibidir.  Ulaştığı her yere bereket götürür. Birçok kişi bilgiyi küçümser. “Ben şunu bilsem ne olur, bilmesem ne olur” diye düşünür. Hâlbuki insana yakışan, bilmektir. Bilgisiz insan kör gibidir. Daha önce bir vesileyle zikrettiğimiz gibi ülkelerin gücü ne yüzölçümleriyle, ne beslediği asker gücüyle, ne silahıyla, ne de nüfusuyla ölçülmektedir. Ülkelerin yarışlardaki en büyük gücü yetişmiş insan gücüdür. Kalkınma hızları da bu güçle doğru orantılıdır, huzur katsayısı da. Tabii yetişmiş insan deyince biz cehaletin bütün türevlerinden uzak insan anlıyoruz. Adaleti sadece kendisi için değil herkes için arayacak. Her türlü düşünceye saygı duyacak. İnsanları şu ya da bu yüzden ötekileştirmekten kaçınacak. Dürüst ve çalışkan olacak. İşini bilecek ve işini yapacak. Temiz bir çevreyi, herkes için sağlığı ve eğitimi dileyecek. Güzel bir dünyanın düşünü kuracak.

          Bazı kişiler görünen alemle ilgilenir. Onlar gözleriyle severler. Görünmeyen bir şeyin onlar için pek değeri yoktur. Haber ve bilgi de görünmediği için ne kadar değerli şeyler olduğu pek fark edilmez. Halbuki orta yerde dolaşan şeyin yüzde doksanı bilgidir. Tabii bilginin ürettiği ya da bilgi sayesinde elde edilen şeyler. Bilgisayar denen aletin değeri beş yüz lira, onu çalıştıran herhangi bir yazılımın değeri bin liradır. Özel yazılımların değeri ise yüz binlerce liradır. Emeğe değer katan şey bilgidir. Doktor ya da avukat belki işçi kadar emek harcamaz, ama elde ettiği bilgileri senelerce çalışarak elde etmiştir. Avukatın yazabileceği dilekçeyi kendiniz yazmaya kalkarsanız birçok hak kaybına neden olabilirsiniz.

          Bilgi beyinin ürünüdür. Beyni bir şey üretemeyecek ya da alamayacak kadar zayıfsa o kişi çoban bile olamaz. Bilgisi az olanın ya da bilginin değerini önemsemeyenin beyni de pek değerli değildir.

          Siz okuyucular olmadığı zaman en güzel gazeteyi de çıkarsak bir anlamı olmayacağını herkes bilir. Ama bilgi olmadığı zaman da yaşamın tadının tuzunun olmayacağını da sizler fark etmelisiniz. Bilginin olmadığı bir ortam her bakımdan çorak ve kurak bir alandır. O alanda hiçbir şey yetişmez.

  Batı Akdeniz gazetesi olarak sizden gazetemizin sayfalarını ziyaret etmenizi, eksiklerimizi telefonla ya da yüz yüze bize bildirmenizi bekliyoruz.

          SAYGILARIMIZLA…