“Daha iyi seçenekler var mıdır? Acaba diğeri mi olsaydı? Oraya değil de şuraya mı gitsek? Burası çok güzel ama diğer mekân daha mı iyiydi acaba? Onu mu alsam, bunu mu alsam?”

Kendinize sürekli bu soruları sorup; bir şeyler alırken, seçerken zorlanıyor musunuz? Bir şeyi çok beğenip daha iyisi var mıdır diye düşünerek almadığınız oluyor mu? Başka mağazaları gezip, araştırıyor musunuz? Mobilyadan kıyafete, mutfak eşyasından kozmetiğe birçok üründe seçim yaparken zorlanabiliyoruz. Kararsız kalabiliyoruz. Ama artık kararsızlığın ötesinde bir hastalığımız var, adı: “Fobo”

Siz de Fobo olabilir misiniz?

 Bir tür kaybetme korkusu anlamına gelen Fobo, ABD’li iş insanı Patrik McGinnis modern çağ hastalığı olarak tanımlamasıyla gündeme geldi. Geri kalma korkusu olan Fomo’nun yeni ve geliştirilmiş hali. Açılımı “fear of better options”, en iyi seçeneği kaçırıyor olma endişesi ya da daha iyi seçenek ihtimalinin korkusu olarak tanımlanan durum. Aslında karar vermekte zorlanma değil, sonucu bir türlü ulaşamama anlamına geliyor; her seçeneği saplantılı bir şekilde araştırdığımız halde, sürekli en iyi seçeneği kaçırıyor olduğumuzdan endişe duyarak korku, kararsızlık, pişmanlık, hatta mutsuzluk duyabiliyoruz.

Örneğin, siyah bir kaban beğendiniz ve birkaç seçenek var. Her seferinde hep daha iyisini araştırmaya başlıyorsanız siz de Fobo olabilirsiniz.

Fobo’nun teknolojinin ve internetin kitlesel olarak kullanımının artışıyla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Daha fazla seçeneği birbiriyle kıyaslayanlar en uygununu arama telaşına düşüyor ve bu da sosyal bir davranış haline gelebiliyor. Bu korku;  hangi filmi izleyeceğimiz, yemek menüsü gibi küçük karalardan, yeni bir işin hangisini seçeceğimiz gibi daha önemli kararlara kadar her aşamada ortaya çıkabilirken, tam olarak ne zaman çıkabileceği bilinmiyor.

Uzmanlar ise bu korkuyu tek başına bir anksiyete olarak tanımlamamayı tercih ediyor. McGinnis’e göre aynı zamanda “bırakma korkusu” olarak da tanımlanıyor, çünkü bu sorunu yaşayan insanlar bir şeyi seçmek için başka bir şeyden vazgeçmek yerine tüm seçenekleri ellerinde tutmayı deniyor.

Özellikle girişimcilerin yakından ilgilenmesi gereken bu durum, rekabeti canlı tutacak gibi gözüküyor. Peki şu an siz de merak ediyor musunuz, Fobo olabilir miyim?