Hangi besinlerde bulunuyor?

Omega-3, bir diğer ismiyle 'alfa linolenik asit', yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Hangi yaş grubu almalı?
Vücudun Omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder.

Vücuda faydaları nelerdir?
Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkıda bulunması. Bu nedenle Omega-3'ten zengin beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor.
Anne sütü de doğal bir Omega-3 kaynağı olduğu için ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.
Kalp hastalıklarında da Omega-3 kötü kolesterolü (LDL) düşürüp, iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Vücutta yağın depo formu olan trigliserit seviyesini de düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyor.

Kanser türlerine karşı etkili mi?
Kanserde, vücut gün içinde birçok mikroorganizmanın saldırısına uğrar ve burada bağışıklık sistemi devreye girer.  Kötü huylu hücreleri ve mikroorganizmaları baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için bağışıklık sistemi Omega-3 yağ asidinden güç almaktadır.

Göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde Omega-3'ün yararlı olduğu biliniyor.
Diyabette ise kan şekerimizi dengeleyen hormon insülin, yetersiz salgılanmaktadır. Omega-3, insülinin yararlılığını artırarak ve tip II diyabette bulguları azaltmaktadır.

Çocuklar daha çok mu tüketmeli?
Çocuklarda zekayı geliştirici özelliğinin vurgulanması, beyindeki yağın ana bileşeninin Omega-3 yağ asitleri içeren DHA olmasıdır.
Düzenli olarak Omega-3'ten zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlamaktadır. Bunun yanı sıra Alzheimer, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıklarda da belirtileri önlediği biliniyor.
Omega-3 içeren yiyecekleri ne sıklıkla tüketmeliyiz?
1. Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık yiyin.
2. Her gün iki, üç ceviz veya 8-10 adet badem yiyin.
3. Her gün bir tabak yeşil yapraklı sebze yemeği ve salata tüketin.
4. Yoğurt veya salatanızın içine bir tatlı kaşığı kadar keten tohumu serpin.
5. Haftada en az iki kez kuru baklagil tüketin.
Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın...