Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den 5 firmaya daha domates ihracatı için onay vermesini haksız rekabet olarak yorumlayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, “Firma kısıtlamasına karşıyız. Bu şekilde çalışmaktansa Rusya’ya ihracatı durdurmak daha doğru” dedi.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya Federasyonu’nun 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle 5 Türk firmasına daha domates ihracatı için onay vermesini eleştirdi. Rusya Federasyonu’nun 2017 yılının son döneminde 3 firmaya domates ihracatı için izin verdiğini hatırlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Batı Akdenizli ihracatçılar olarak firma kısıtlamasına karşıyız. Son açıklanan listede Antalya bölgesinden hiçbir firma yok. Bu durum haksız rekabete sebep olmaktadır" dedi.

"Rusya’ya ihracat durdurulsun"

Türkiye’den Rusya’ya gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatında daha önce de sorunlar yaşandığını hatırlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Bu şekilde Rusya’ya ihracatı durdurmak daha doğru. Daha öncede benzer sıkıntılar oldu. Ürün standartları belirlenir. Standartlara uygun ürün gönderen firmalar, ihracatı yapar. Ürün standartlarını belirleyip, bu çerçevede ülkemizden ürün talep etmek en doğal haktır. Bu talebi anlayışla karşılarız. Ancak firma kısıtlaması yanlıştır. Belirli firmalara izin verilmesi ülkemizin ticaret anlayışına aykırıdır. Bu durum ülkemizde farklı anlaşılmaktadır. BAİB Yönetim Kurulu ve ihracat ailesi olarak bu durumu kabul edemeyiz” dedi.

Rusya Federasyonu 1 Şubat 2018 tarihi itibariyle Aydın’dan 3, Denizli’den ve Adana’dan 1’er firmanın ülkelerine domates göndermesine izin vermişti.