Başbakan Erdoğan, Antalya'nın Finike ilçesinde yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı için düzenlenen törende, iki gündür Antalya'da bulunduğunu belirterek, birçok yatırım ve hizmetin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Açılışlara Gazipaşa'dan başladıklarını, son duraklarının Finike olduğunu ifade eden Erdoğan, Gazipaşa'da havalimanını, Manavgat'ta toplu açılışlar yaptıklarını belirterek, dün akşam da Antalya'da Büyükşehir Belediye Başkan adayının Menderes Türel olduğunu açıkladıklarını anlattı.

Finike'de de bugün 12 milyon liralık tesislerin açılışını gerçekleştireceklerini kaydeden Erdoğan, bu kapsamda 1 okul, trafo merkezi ve Finike Belediyesinin tamamladığı yatırımları resmen hizmete aldıklarını ifade etti.

"Finike'de 3 dev projeyi hayata geçireceklerini" bildiren Erdoğan, bu projelerden birinin Finike için hayati önem arz eden 4.5 trilyon lira yatırım bedeli olan adalet sarayı, ikinci büyük projenin Başgöz Deriz üzerine kurulacak 40 milyon liralık yatırım bedeli olan Kapıçay Barajı inşaatı olacağını ifade ederek, bu barajın hizmete sunulmasıyla tüm Finikeli çiftçilerin tarlasının sulanacağını, ürünlerinin bereketleneceğini dile getirdi. Erdoğan, bu barajdan ayrıca 4,6 milyon kilowat saat enerji elde edileceğini bildirdi.

Üçüncü projenin de 125 yataklı bir hastane yapımı olacağını dile getiren Erdoğan, arsa tahsis çalışmalarının ardından önümüzdeki ay proje çalışmalarını tamamlayarak ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

"Biz eşitlik, adelet hareketiyiz"

"Bizim bu topraklarda, bu milletin refahından, mutluluğundan başka bir siyaset anlayışımız yok" ifadesini kullanan Erdoğan, şöyle konuştu:

"11 yıl boyunca herkes bizim siyasetimizin hizmet siyaseti olduğunu çok açık biçimde gördü. Hatırlayın, Antalya'dan buraya gelen karayolunu hatırlayın, bizden önce neydi, biz geldikten sonra ne hale geldi? Adeta azraille boğuşma yolu halindeydi. Öyle mi? Kazaların çok yoğun olduğu bir yol değil miydi? Ne çileler çekiliyordu ama bu yolları hamdolsun geneli itibarıyla duble yol, en kritik yerlerde de 3 şeride dönüştüren biz olduk. Biz laf üretmedik, icraat ürettik. Bir yandan Türkiye'nin birlik beraberliğini sağlarken, bir yandan ülkemizin kalkınmasını gerçekleştirdik. Biz kardeşlik hareketiyiz. Biz eşitlik, adalet hareketiyiz. Biz hizmet siyaseti yapıyoruz."

"Hiç kimsenin yaşam tarzı bizi ilgilendirmez"

Başbakan Erdoğan, 2002'de göreve gedikten sonra bu ülkenin her karış toprağında hizmet ürettiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Artvin'in yaylalarına Van'ın mezralarına, Toroslar'ın zirvelerine kadar, insanın olduğu, canın olduğu her yere hizmet götürdük. Biz kimsenin diline, rengine, etnik kökenine bakmadan, onların bir samimi gülüşü, bir hayır duası için hizmet ediyoruz. Türkiye'de kadim kardeşlik anlayışını güçlendirmek, birlik beraberlik ortamını daha sağlamlaştırmak için çalışıyoruz. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, horlamadan, ayrımcılık yapmadan herkese eşit hizmet götürüyoruz. Kimsenin dünya görüşüne karışmayız. Hiç kimsenin yaşam tarzı bizi ilgilendirmez. 11 yıl içinde her şey ortada. Ne yaptığımız ortada. Allah aşkına kimin yaşam tarzına, kimin giyim ve kuşamına AK Parti iktidarı müdahale etti? Fakat Türkiye'de öyle muhalif anlayışı var ki yapsan da yapmasanız da size çamur atmaktan başka onların mahareti yok. Sadece iftira. Bir şey yapılır mı, hizmet var mı? Yok, sadece iftira... Ellerinde başka malzeme yok. Türkiye'de iktidar geldik, dedik ki demokrasi, temel hak ve özgürlükler bizimle güç bulacak."

İhracat 152,5 milyar dolara çıktı

Başbakan Erdoğan, Antalya'nın Finike ilçesindeki toplu açılış töreninde, iktidara geldiklerinde ülkenin milli gelirinin 230 milyar dolar olduğunu bu rakamın 2012 sonu itibarıyla 782 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Göreve geldiklerinde Türkiye'nin sadece 36 milyar dolar ihracat yaptığını bu rakamın da geçen yıl sonu itibarıyla 152,5 milyar dolara çıktığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"36 milyar dolar nire, 152,5 milyar dolar nire? Bu iktidarda oldu bu. Biz kimden devraldık bu iktidarı yavru bir CHP vardı DSP, MHP, ANAP. Onlar IMF'den borç aldılar. 123,5 milyar dolar bize borç devrettiler. Biz de 14 Mayıs itibarıyla sıfırladık. Şimdi onlarla anlaştık IMF'ye biz 5 milyar dolar borç vereceğiz. Veren al alan elden üstündür. Şimdi işte Türkiye güçlü devlet olduğunu ortaya koyuyor, büyük devlet olduğunu ortaya koyuyor. Bunlar Türkiye'yi nereye getirdiler, şimdi biz nereye götürüyoruz? Merkez Bankasının kasasında 27,5 milyar dolar vardı, şimdi Merkez Bankasının kasasında 135 milyar 625 milyon dolar var. Bu cumhuriyet tarihinin rekorudur, rekor. Biz rekorlar peşinde koşuyoruz. Rekor üstüne rekorlar kırıyoruz ve Türkiye inşallah yeniden küllerinden ayağa kalkıyor. Çok daha güçleneceğiz. Bize bu yetmez, yakışanı yapacağız."

"Güven, istikrar turizmde önemli"

Erdoğan, iktidara geldiklerinde Antalya'ya gelen turist sayısının 3 milyon civarında olduğunu ve havalimanının turistlerin ihtiyacına cevap vermediğini anımsatarak şöyle devam etti:

"Biz hemen oraya bir pist, bir de yeni terminal binası inşa ettik. Bir de şimdi Gazipaşa'ya inşa ettik. Şimdi Antalya'ya gelen turist sayısı yaklaşık 13 milyona ulaştı. Şu anda Türkiye'nin turizmde üçte birini Antalya çekiyor. 13 milyon turistle devraldık. Şimdi 36 milyonu devirdik 39'a, 40'a doğru gidiyoruz. Bu Türkiye'yi dünyanın en önemli turizm destinasyonu haline getirmek, bir güven, istikrar ülkesi haline getirmekle oldu. Eğer Türkiye güven vermemiş olsaydı, istikrar vermemiş olsaydı buraya gelirler miydi? Turizmde bu çok önemli."

Antalya'nın kadim bir Selçuklu kenti, kadim bir Osmanlı şehri ve aynı zaman da modern bir cumhuriyet şehri olduğunu ifade eden Erdoğan, Antalya'nın köklerinden koparılamayacağını ve özüne, ruhuna yabancı bir şehir haline getirilemeyeceğini söyledi.

"Belediyecilik bunların işi değil bizim işimiz"

AK Parti iktidarından önce turizm denildiğinde sadece deniz, güneş ve kumun anlaşıldığını söyleyen Erdoğan, kendilerinin buna kültür turizmini, yayla turizmini, kış turizmini eklediklerini, Türkiye'nin her yerinden dünyanın farklı ülkelerinden turistlerin geldiğini anlattı.

Erdoğan, CHP'nin Büyükşehir Yasasını Anayasa Mahkemesine götürmesine değinerek şunları kaydetti:

"Dünyadan bihaberler bunlar. Belediyecilik bunların işi değil bizim işimiz. Biz bu yasayı hazırlarken İstanbul'u örnek alarak, Kocaeli'ni örnek alarak hazırladık. Çünkü oradaki mülki sınırlara büyükşehir belediyesi hizmet götürdü, bu anlayışları gördük. Köyler şehir olmaya başladı oralarda. Artık köylerde foseptik çukurlardan bıktık. Neden orada içme suyu olmasın, neden kanalizasyon olmasın" ifadesini kullandı. 30 Mart'tan itibaren yeni Büyükşehir Yasası ile Antalya'nın tamamının yeni bir vizyonla ele alacaklarını, yeni bir belediyecilik ve şehircilik anlayışını tüm dünyaya sergiler hale geleceklerini belirten Erdoğan, "Finike'nin ben bu süreçte bizimle beraber hareket edeceğine inanıyorum. İnancım bu konuda tam. Bize olan güveniniz, itimadınız, ahde vefanız bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum."

Notlar

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, okul, bakım rehabilitasyon merkezi ve huzurevi, kent parkı, sosyal tesis, enerji ve iletim hattı olmak üzere 5 yatırımın resmi açılışını, eşi Emine Erdoğan ve bazı bakanlarla kurdele keserek gerçekleştirdi.

Erdoğan, "Gününüz kutlu olsun, hayırlı olsun, geleceğimiz aydınlık olsun. 30 Mart bir milat olsun. Ya Allah bismillah" diyerek kurdeleyi kesti. Başbakan Erdoğan'a, Finike Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu da günün anısına fincan takımı armağan etti.

Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a ise Finike'nin sembolü mandalina ve limon hediye edildi. Erdoğan, törenin ardından, eşi Emine Erdoğan ile vatandaşlara satranç takımı dağıttı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ile çok sayıda kişi katıldı.