Finike Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası Finike Portakal Festivali kapsamında 4 bin yıllık Arykanda Antik Kenti’nde düzenlenen ayışığı Konseri'nin bu yıl konuğu Buika oldu. Halka açık ve ücretsiz

alarak Finike Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konsere katılım yoğun olurken, Ispanya'nın güçlü sesi

Buika şarkılarıyla dinleyicileri adeta büyüledi. Konser öncesinde Finike Belediyesi ekipleri tarafından gözleme ve ayrandan oluşan Yörük Kokteyli servisi yapıldı. Ay Işığı Konseri kapsamında geçtiğimiz yıl Arykanda Antik Kenti'nde Anjelika Akbar hayranları ile buluşmuştu.

2. ULUSLARARASI FİNİKE PORTAKAL FESTİVALİ

Finike portakalının tanıtılması ve pazarda daha iyi bir noktaya gelmesi amacıyla geçen yıl başlatılan Uluslararası Finike Portakal Festivali kapsamında bu yıl Finike Belediyesi tarafından yapılan Gökliman Plajı, Liman İçi Hediyelik Eşya Dükkanları, Hasyurt Piknik Alanı, 2 Nolu Plaj Tesisleri, Elmalı Yolu Peyzaj Düzenlemesi, Sahil Park Sosyal Tesisleri, 100. Yıl Spor Kompleksi, Finike Kadın Kooperatifi ve Sahilkent Köprüsü'nün açılışı gerçekleştirildi. Ayrıca festival kapsamında En İyi Portakallı Yemek ve En İyi Portakal Yetiştiren Çiftçi yarışmaları da düzenlenerek portakal hakkındaki farkındalığın arttırılması amaçlandı. Festival kapsamında Mustafa Ceceli, Ceylan, Zakkum, Murat Boz, İsmail Altunsaray ve Buika sahne alarak dinleyicileriyle buluşurken, 'Seninle Evlenir miyim?' isimli tiyatro oyunu da festival sahnesinde vatandaşlarla buluştu.

ARYKANDA ANTİK KENTİ                                                                                  

Finike ilçesi, Arif köyü sınırları, içerimde yer alan Arykanda Antik Kentimin ismi Likya dilinde Ary-ka-wanda , "yüksek kayalığın yanındaki yer anlamına gelmektedir. Kentin adının filolojik açıdan yerli Anadolu dilin yansıtması bölgenin en eski şehirlerinden biri olduğunu göstermektedir. Arykanda nın yanı sıra, son yıllarda Limyra ve Patara’da ele geçen Geç Kalkolitik- Erken Bronz Çağı baltaları genel olarak bu bölgenin yoğun olarak iskan edildiğine işaret etmektedir. Ancak M.Ö. 2 bine tarihlenen taş balta dışında, buluntulara dayanarak, şehir tarihini M.Ö5’inci yüzyıldan önceye götürmek güçtür. M.Ö 5’inci yüzyıla ait yerli beylerden Kuprili ve Aquwami’ye ait sikkeler, Pers egemenliği sırasındaki Arykanda’yı yansıtırken, bunu M.Ö 4. Yüzyıla tarihlenen Limyra beyi Perikles'e ait sikkeler izlemektedir.