Finike Devlet Hastanesi'nden yapılan basın açıklaması;

Basın Açıklaması

"Talasemi Hastalığı Bilinçlendirme Eğitimi"

 

Talasemi hastalığı ülkemizde yaygın olarak görülen ciddi bir kansızlık hastalığıdır. Hastaların hemoglobin yapıları bozulmuş olduğundan kan üretimi yapamamakta ve hayatları boyunca kan transfüzyonu yaptırmaları gerekmektedir. Bunun yanında hastalık nedeniyle diyabet, kalp yetmezliği gibi risklerde içermektedir. Bu nedenlerle Finike Devlet Hastanesi tarafından Talasemi hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek ve bu konuda duyarlılığın arttırılmasını sağlamak amacıyla Kuran Kursları ve halk eğitim merkezi’nde eğitim alan öğrencilere eğitim verilmesi planlanmıştır. Finike Devlet Hastanesi tarafından organize edilen, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ve Finike Müftülüğünün desteği ile Talasemi hastalığı bilinçlendirme eğitiminin ilki Merkez Yenimahalle Kız Kuran Kursunda verilmiştir. Eğitime İlçe Müftümüz Lütfü İmamoğlu ve Hastane Başhekimi Dr. Adil Gökmen katılmıştır. 

Yapılan eğitimde Talasemi hastalığının çok ciddi bir kan hastalığı olduğu bu nedenle hastalığın önlenmesi amacıyla toplumun bu hastalık hakkında bilinçlenmesinin önemli olduğu, hastalığın sonuçları ve riskleri, gibi konulara yer verilmiştir. 

Eğitimde dikkat çekilmek istenen asıl konunun ise talasemi hastalığının azalması ve bunun sağlanması amacıyla taşıyıcı hastaların evlenmesi durumunda kontrollü doğum ile sağlıklı bebek sahibi olmalarının gerekliliği olduğu vurgulanmıştır. Bunun yanında “Talasemi hastaları için kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Bu nedenle kan vermek tüm dünyayı kurtarmasa da bir hayatı kurtarır.” Sözü ile kan vermenin önemine de değinilmiştir. 

Yapılan bu eğitimler ile insanların talasemi hastalığına daha duyarlı bireyler olmalarını ve hastalığın gelecek nesillere aktarılması nedeniyle kontrollü doğumlara dikkat çekilmesi hedeflenmiştir.  

Bu eğitimler çeşitli kuran kursları ve halk eğitim merkezi bünyesindeki kurslarda verilmeye devam edecektir.