Uyuşturucu kullanımı gençler arasında salgın gibi yayılmaya devam ediyor. Son günlerde ucuz kimyasallarla yapılan “ev yapımı bonzai” sıklıkla gündeme gelirken, üçüncü kullanımında ise ölüme sürüklediği konuşuluyor. Yeni zehir sektörü hızla yayılırken, ev yapımı uyuşturucuyu kullanan gençlerin zombi görüntüleri dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Medya Takip Merkezi (MTM), uyuşturucunun medyadaki nabzını tuttu. İşte araştırmanın detayları…

İstanbul Emniyet Müdürlüğü uyuşturucu maddelerine yönelik sıkı bir mücadele başlattı. Vatandaşlar da bu mücadeleye destek veriyor. Ev yapımı bonzai kullanımına karşı vatandaşların yaptığı ihbarları değerlendiren emniyet güçleri, büyük şehirlerde harekete geçti.

Ucuz kimyasallarla ve çeşitli otlarla yapılan ev yapımı bonzai kullanımı hızla yaygınlaşırken, uyuşturucu bağımlısı gençlerin kamuoyunda “zombi” olarak adlandırılan görüntülere sahip olması, yapılan şikâyetler sonrası ortaya çıktı. 

Narkotik ekipleri uyuşturucu ticaretini yapan zehir satıcılarına yönelik mücadelelerini sürdürürken, medyada uyuşturucu kullanan gençlerin iç burkan görüntüleri yer alıyor.

Medya Takip Merkezi, gündeme ilişkin olarak uyuşturucunun medyadaki rakamlarını değerlendirdi. Rapora göre, Ocak ayından itibaren yazılı basında 5 bin 690 habere konu olurken görsel basında 561, internet medyasında ise 33 bin 405 haberle yer aldı. Uyuşturucu kullanım yaşı ve düzenlenen uyuşturucu operasyonları medyanın da yakından takip ettiği başlıklar arasındaydı.

Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya ölçme ve değerlendirme servisi DigiLUP ise bonzai kâbusunun sosyal medyadaki nabzını tuttu. Rapora göre, bonzai 3 bin 459 ileti sayısıyla yer alırken “Bonzaiye hayır”, “Hayalet gibi dolaşan bonzaili çocuklar”, “Bonzai konusu meclise taşınmalı” başlıklar, dikkat çeken iletiler arasındaydı.