Üroloji uzmanı doktor Okan A., anestezi ile uyuttuğu kadın hastasının cinsel organının fotoğrafını çekip sosyal medyada yayınladı

Ekvator Haber'in haberine göre, sosyal medya hesabından tedavisini gerçekleştirdiği hastalarının tedavi süreçlerini paylaşan Dr. Okan A.’ın sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım vatandaşların tepkisini çekti.

"BUNUN İZNİ OLACAĞINI SANMIYORUM"

Anestezi nedeniyle bilinci kapalı olan kadın hastanın cinsel organına yapılan tedavinin fotoğraflarını çekip, hastasından izin almadan sosyal medyada yayınladı.

Paylaşılan fotoğraf, doktorun hasta mahremiyetine saygı duymayarak ve meslek etiğine aykırı davrandığı yorumlarıyla büyük tepki gördü.

Bu tür fotoğrafların her ne şartta olursa olsun hastadan izin alınarak çekilmesi gerekirken hastanın bundan haberi olmadığı ve izinsiz resimleri çekilen ilk hasta olmadığının bilgisini de yine doktor Okan A., fotoğraf altına yaptığı yorumda kendi açıkladı.

Sosyal medya hesabında skandal fotoğraflarla ilgili kendisine yorum yapan bir kullanıcıya cevap veren Okan A. şunları söyledi.
 
”Şebnem benim böyle kullanacağım çok fotoğrafım var. Şu anda kime ait olduğunu bilmiyoruz. Belki hastalarımdan biri görüp 'aaa bu ben bile diyebilir' bunun izni olacağını sanmıyorum. Yeterli maskeleme yaptığımı düşünüyorum. Hatırlamıyorum belki bu hastaya sen anestezi bile vermiş olabilirsin. Açıkçası kimden izin alacağımı bilmiyorum bile. Sadece o elin bana ait olduğunu çok iyi biliyorum. Bu fotoğrafın sadece burda beni takip edenleri bilgilendirmek amaçlı kullanıldığı unutulmamalıdır.”


SAĞLIK BAKANLIĞI NE DİYOR?

Hasta haklarını ihlal eden bu paylaşımların artmasıyla birlikte doktorlar farklı görüşler bildirse de Sağlık Bakanlığı bu tür fotoğrafların paylaşımının etik olmadığını belirtirken, 2016 yılında gazeteci Esra Öz’ün konu hakkında bir sorusunu şöyle yanıtlamıştı.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu İletişim Biriminin yapmış olduğu açıklama şöyle:

“Hekim veya hastanın operasyon öncesi görüntü ve haberi, etik değil. Çünkü yapılacak operasyon ile ilgili her türlü komplikasyon olabilir. Müdahale sonrası ise öncelikle hasta haklarına saygı gerektirir. Hasta veya hasta yakını iznine tabidir. Sonrasında hekim fotoğrafı da kamuda resmi izinlere tabidir. Olayın yazılı, görsel medyası da sosyal medyası da aslında aynıdır. Ama kamuda ameliyathane ve yoğun bakım görüntüleri yayımlamak kesinlikle uygun değildir.”