Son zamanlarda intihar eylemlerinin adresi sosyal medya. Uzmanlar, yönlendirme ve özendirme etkisi olan zararlı içeriklerin buna neden olduğu görüşünde

Çeşitli nedenlerle bunalıma giren ve hayatını sonlandırma noktasına gelen kişilerin bu eylemi sosyal medyayı kullanarak yapması, son zamanlarda bu trajik durumun bir trend haline geldiğinin göstergesi. Uzmanlar bu duruma internetteki yönlendirici ve özendirici zararlı içeriklerin neden olduğunu savunuyor. Sosyal medyanın intiharları körüklediği görüşünde olanlardan biri de Özel Antalya Likya Hastanesi’nden Psikolog Başak İnan. Son dönemlerde korkutucu seviyelere ulaşan intiharları değerlendiren Psikolog İnan, “Sosyal medyada yeralan bir takım içerikler, zaten çeşitli nedenlerle eğilimi olanlara intiharı cazip hale getiriyor” dedi.

Tahammülsüzlük artıyor

Günümüzde insan olmanın bile başlı başına problemli bir süreç halini aldığını vurgulayan İnan şunları söyledi: “Temel ihtiyaçları karşılamak bile günümüzde kolay değil ki, bu temel ihtiyaçlar; beslenme, barınma, sağlıklı kalma, güvende hissetme, sevgi. Buna ek olarak sahip olduğu standartları korumak,  hedefleneni gerçekleştirmek, ikili ilişkilerde mutlu olmaya çalışmak, para kazanmak ve kazandığın parayla zamanın koşullarında geçinmeye çalışmak gibi etkenler hayata tahammülü zor hale getiriyor. Özellikle hormonel ve dış etkenlerin farklılaştığı bir süreç olan ergenlik döneminde, özgüven problemleri, boşanmış ve ilgisiz anne baba profili, başarı kaygısı, sevgisizlik,  maddi problemler, karşı cinsle olan anlaşmazlık, değersizlik hissi intihara sürükleyen nedenler olarak ortaya çıkıyor. Yetişkinlikte daha çok , yetersizlik duygusu, tahammülsüzlük, sorumluluktan kaçma, ağır depresyon ve şizofreni gibi sebeplerle olabiliyor.”

Çıkış veya çözüm arıyor

İntihar düşüncesi olan bireylerin internette bir çıkış, belki bir çözüm aradığını kaydeden İnan şöyle devam etti: “Kişi böyle bir arayışta iken internette; ‘Onurlu intiharlar’,  ‘Adını dünyaya duyuran intihar vakaları’, ‘İntihar etmiş kişilerin kısa öyküleri’, ‘İntiharı garantileme’, ‘Acısız intihar yöntemleri’ gibi yönlendirme ve özendirme etkisi bulunan bir takım zararlı içeriklerle karşılaşıyor. Böylece doğru destek ve tedavi almayan intihar eğilimi olan bireyde internetten okuduğu intihar vakaları ve acısız intihar yöntemleri ile intihar cazip hale gelmiş oluyor.

Belki hissettiği sıradanlığı medya aracılığı ile insanlara duyurarak kendini önemsetmek durumunda bırakma, bulunduğu ruhsal durumun suçlularını cezalandıracağına inanma,  kendini kanıtlama, intihar sadece girişimle kaldığı takdirde ikincil kazanç sağlama sebepleri ile de buna başvuruyorlar.”

Bu tür içerikler önlenmeli

Psikolog Başak İnan, bu tür vakaların önlenmesi veya enazından azaltılabilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Azaltmaya yönelik çalışma için öncelikle ulaşılması kolay olan özendirici ve yönlendirici intihar vakalarının yayınlanmasına izin vermemek şart. Hayattan beklentiyi yüksek tutmamak, koşulları kabullenmek, tahammülü ve yeterlilik duygusunu desteklediği için mutluluğun anlık olduğunu bilmek gerekir. Problemlerimizin büyüdüğünü baş edemediğimizi farkettiğimiz takdirde ise mutlaka bir uzman yardımı alınmalı.”