Her gün mülteciler ile ilgili yüzlerce haber medyada yer alırken, Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’un geçtiğimiz günlerde yayınladığı rakamlar, tabloyu çarpıcı şekilde gözler önüne serdi. Medya Takip Merkezi (MTM) ise Mülteci, Göçmen ve Suriyeli konularının medya rakamlarını inceleyerek, haberlere yakından baktı. İşte araştırmanın detayları…

Ortadoğu’da süregelen savaşların sonucu olarak ortaya çıkan insanlık dramı mülteciler, toplumda büyük yankı uyandırırken, medyanın da her gün yer ayırdığı konular arasında bulunuyor. Özellikle yaşanan ölümler sonrası medya dünyasında “ölüm denizi” olarak adlandırılmaya başlanan Akdeniz’deki vakalar sıklıkla gündemde yer alıyor. Konuyla ilgili Uluslararası Göç Örgütü (IOM) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bu yılın ilk dört ayında Akdeniz’de hayatını kaybeden veya kaybolan bin 89 sığınmacının kayda geçtiğini belirtti. Verilere göre, Avrupa’ya deniz yoluyla 43 bin 357 kişi giriş yaparken, geride bıraktığımız Nisan ayı ise en fazla sığınmacının hayatını kaybettiği ay oldu.

141 günde 449 bin 396 haber yapıldı

Medya Takip Merkezi, gündemin önemli meselelerinden mülteci, göçmen ve Suriyeli konularının medya yansımalarını ortaya koydu. Başlıklar arasında, 233 bin 689 haberle Suriyeli mülteciler konusu listenin başında yer alırken, genel mülteci konusu 146 bin 730 kez haber yapıldı. Genel göçmen haberleri ise 68 bin 977 haberle basında yer aldı.