18 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu sol bacağını diz altından kaybeden ve protezle hayatını sürdüren 58 yaşındaki Engin Avcı, masa tenisindeki performansıyla göz doldurdu. Masa tenisiyle rehabilite olduğunu dile getiren Avcı, tüm engelli bireyleri bu spora davet etti.

Diş hekimi Engin Avcı, 18 yıl önce park halindeki otomobilinin bagajına bakarken yoldan çıkan bir aracın arkadan çarpması sonucu sol bacağını diz altından kaybetti. Ayağına takılan protezle yaşama tutunan 58 yaşındaki Engin Avcı, hayata küsmedi ve ideallerini bir bir gerçekleştirdi. Önce hayalindeki meslek olan diş hekimliğine ulaşan Avcı, çocukluğunun sporu masa tenisini de bırakmadı. Avcı, sadece kendi için değil, tüm bedensel engelli bireylere ulaşabilmek için Bedensel Engelliler Masa Tenisi Derneği’ni (BEMTED) kurdu.

Çocukluğundan beri masa tenisi sporunun içinde olan ve kazanın ardından sporu bırakmayan Engin Avcı, Antalya’da düzenlenen 1. lig 5. etap maçlarında mücadele etti. Bedensel Engelliler Masa Tenisi Derneği’nin (BEMTED) hem başkanı hem oyuncusu olan Avcı, ayağındaki proteze aldırış etmeden rakibiyle kıyasıya mücadele etti.

Avcı, okuduğu ortaokulda birçok masa tenisi olması nedeniyle ister istemez kendisinin de masa tenisi ile tanıştığını ve 46 senedir bu spordan kopamadığını söyledi. Bacağını 18 yıl önce bir trafik kazasında kaybettiğini belirten Avcı, "Yol kenarında aracımın bagaj kapağının yanında arkadaşımla sohbet ediyordum. Yoldan çıkan araç nedeniyle iki tampon arasına bacağım sıkıştı. Kurtarılmaya çalışıldı ama olmadı. Çok fazla travma yaşamadım. Sol ayağıma takılan protezle yaşamıma devam ettim. Masa tenisinden de kopmadım" dedi.

"Engellilere dokunduk"

Türkiye’de engelliler masa tenisini kendisinin başlattığını kaydeden Avcı, "Engelli masa tenisi federasyon seviyesinde başladı. Olimpiyat şampiyonu tekerlekli sandalyeli sporcumuz var" diye konuştu.

Bedensel Engelliler Masa Tenisi Derneği ile tüm engellilere dokunmayı hedeflediklerini söyleyen Avcı, "Hayata küsen, eve kapanan, ‘işe yaramazım’ gibi hissedenlere masa tenisi sporunu yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu da bu kapsamda çalışıyor. Çok güzel işler yapıyoruz. Çünkü masa tenisi engelliler camiasında rehabilitasyon sporu olarak bilinir" şeklinde konuştu.

"Engellilerin spor yapabileceğini gösterdik"

Engellilerin de masa tenisi oynayabildiğini Türkiye’ye gösterebilmek için bir takım kurduklarını ifade eden Avcı, "Engelli sporcu olarak oynuyorum. Engelli bir kişinin de masa tenisi sporu yaparken zorlanmayacaklarını, başarabileceklerini göstermek istedim. Başardık. 1. ligde üçüncü durumdayız. Hedefimiz Süper Lig’e çıkmak" dedi.

"Rehabilitasyon sporu"

Masa tenisi sevgisinin kelimelere sığmayacağını vurgulayan Engin Avcı, "Çocukluğumdan başlayan bir süreçle masa tenisi oynuyorum. O zaman sporcuların en başarılısı olmak istiyordum. Şimdi daha farklı bir boyuttayım, bedensel sağlığımı edinebilmek, koruyabilmek için bir spor yapmam gerekiyor. Sevdiğim bir branş olan masa tenisini oynuyorum. Kaynaştırıcı, sosyalleştirici bir spor. Masa tenisi oynayanların Alzheimer olmadığına yönelik bir tespit var. Çünkü masa tenisi, muhakeme ve stratejiye dayalı bir spor, düşündüklerinizi hemen yapmamanız gerekiyor. O nedenle rehabilitasyon sporu" ifadelerini kullandı.