Kumluca Narenciye Mahallesi’ndeki  Yörük Obaları yerleşkesinde bulunan Kumluca Belediyesi Otağında gerçekleştirilen ve Batı Antalya  Gençlik Platformu üyeleri tarafından organize edilen etkinliğe konuşmacı olarak Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Do. Dr. Mehmet Ak ve Araştırmacı Yazar Ramazan Kıvrak katıldı.

Etkinlikte konuşan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ak, Yörüklüğün bir yaşam tarzı olduğunu ve Yörük insanların tarihine bakıldığında özgürce bir yaşamı tercih ettiklerinin görüldüğünü söyledi.

Anadolu’da ve Rumeli’de konar göçer hareket eden topluluklara Yörük denildiğini ifade eden Ak, “Yörüklüğün çok köklü ve tarihi bir geçmişi vardır. Orta Asya’dan başlayan ve Anadolu topraklarına, Rumeli’ye kadar yayılan bir geçmiş bu. Günümüzde azda olsa bu yaşam tarzını sürdüren insanlarımız var. Yörüklüğün, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Araştırmacı Yazar Ramazan Kıvrak da Türklerin aslının Yörük olduğunu, bunlara en güzel örneğin de Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alpaslan, Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman bey ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi.

Kendisinin Yörüklük üzerine bir çok araştırması bulunduğunu ifade eden Kıvrak, Yörüklüğün yaşatılması adına yapılan tüm çalışmaları desteklediğini, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından yerel sanatçı Enver Çatal tarafından türküler ve oyun havaları seslendirildi. Etkinliğin sonunda konuşmacılara plaket verildi.