Kumluca ilçesinde MSK fuarcılık tarafından organize edilen ve Kumluca Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen 4. Domatexpo “Domates ve sera teknolojileri” Fuarı, düzenlenen törenle açıldı.

Kumluca Toptancı hali içerisinde gerçekleştirilen fuar açılışına Antalya Valisi Muammer Türker, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Gökçen Özdoğan Enç ve Atay Uslu, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan Yıldırım, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye’de bitkisel üretimin merkezinin Antalya olduğunu ve bu konuda Antalya’nın üretim miktarıyla ve elde edilen ekonomik kazanç anlamında Türkiye’de birinci sırada yer aldığını söyledi.

Antalya üretilen tarımsal üretimin ekonomik karşılığının yıllık 540 milyon dolar olduğunu ifade eden Türker, bu rakamın daha fazla arttırılması için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti.

Türker şunları söyledi:

“Tarımsal üretimimizin daha fazla artması için üretici olarak, devlet olarak, özel sektör olarak üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız. Özellikle de tarımda katma değer getiren üretime yönelmeliyiz. O zaman, tarımda istediğimiz geliri elde eder ve dünyadaki rakiplerimizi geride bırakırız. Ben bu konuda Kumluca yöre çiftçinin azimli olduğunu görüyorum. Bu tür fuarların da çiftçilerimize olumlu etkileri olacağını düşünerek, fuar organizesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse de, Domatexpo Fuarlarında her yıl üreticilerin farklı istekleri olduğunu ve bugüne kadar bu isteklerinin her birinin AK Parti iktidarı olarak çözüme kavuşturduklarını ve bundan sonraki süreçte de kavuşturmaya devam edeceklerini söyledi. 

  Köse, “Bundan önceki fuarlarda, gübrede KDV dediniz, sıfırladı, yem, sera modernizasyonu faizsiz kredi, elektrikte indirim hepsini hallettik. Fideyi söylememiştiniz, demek ki eksik söylemişsiniz, ama merak etmeyin onu da hallederiz. 2014 yılında sadece Antalya’da 84 bin çiftçimize çeşitli konularda devlet desteği sağlamışız, bundan sonrada sağlamaya devam edeceğiz inşallah. Biz Kumluca’nın ve ülkemiz tarımının gelişmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Kumluca’da üretim 8 ay, ay ay olması için sulama göleti ihtiyacı var dediniz, şu anda 12 tane gölet için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

TOHUMDA KDV YÜZDE 8, FİDEDE YÜZDE 18

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da, MSK Fuarcılık ile birlikte dört yıldır Domatexpo Fuarını düzenlediklerini ve bu fuarın Türkiye’de ilk ve tek ürün bazlı ihtisas fuarı olduğunu söyledi.

Fuarın her yılının farklı bir tema ile gerçekleştiğini ve her fuarın böl çiftçisine büyük katkılar sağladığını ifade eden Çetinkaya, “Geçen yıllarda fuarımızda dile getirdiğimiz ürünlerimizin ihracat ve pazarlamasındaki sorunlar, üretimde kullandığımız gübredeki KDV’nin indirilmesi, sera modernizasyonu konusunda devletimizin desteği, tarım kullanılan enerjide indirim gibi isteklerimiz olmuştu. Bu isteklerimizin bir çoğu, gerçekleşti. Özellikle de, gübrede KDV indirimi ve sera modernizasyonunda devletimizin sıfır faizle kredi sağlaması, bölgemiz çiftçileri ve tarımın geleceğine olum etki edeceğini düşünüyorum” dedi.

Tarım üretiminde başka girdi maliyetlerinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, bu konuda da hükümet temsilcilerinden özellikle de yeni kurulacak hükümetin bu konularda da çiftçilere destekleri olmasını beklediklerini belirtti.

Çetinkaya şöyle konuştu:

“Hükümetimizin seçimlerden önce açıkladığı gübrede KDV’nin sıfırlanması, sera modernizasyonu konusunda çiftçilerimize sıfır faizle kredi sağlanması bölgemiz çiftçilerine büyük umut olmuş ve yüzünü güldürmüştür. Ancak, sektörün bir başka büyük girdi maliyeti de fidedir. Bu konuda da çiftçilerimizin beklentisi vardır. Çünkü fidenin tohum KDV’si yüzde 8 iken, fide halinde KDV oranı yüzde 18’dir. Buda çiftçilerimiz için ekstra külfettir. Ben burada iktidarımızın üç milletvekilinden mecliste bu konuda çiftçilerimizin sesine kulak vermelerini istiyorum.”

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da, her yerde olduğu gibi tarım sektöründe de birlik olmanın, hem üretimde hem de üretilen ürünün pazarlanmasında büyük fayda sağlayacağını bu konuda üreticiler başta olmak üzere, pazarda da birlik olunması gerektiğini belirtti.

Tarım sektöründe pazara gelen tüketicilerin ürün kalitesinin yanında ürün çeşitliliğine de önem verdiğine dikkat çeken Tavşan, “Kumluca ve yöresi bu konuda Türkiye’de ender bölgelerdendir. Ancak üreticilerimiz başta olmak üzere pazarda da birlik olmayı başarabilirsek, ben Türk tarımının geleceği adına çok güzel olacağını düşünüyorum. Bu konuda da bu fuarlar büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

KADINLAR ARASI DOMATE YEME YARIŞMASI

Konuşmalardan sonra dua okundu ve 4. Domatexpo “Domates ve sera teknolojileri” Fuarının açılış kurdelesi kesildi. Fuar alanında 10 kadın yarışmacının katıldığı kadınlar arası domates yeme yarışması gerçekleştirildi. Jüri üyeliklerini AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta ve Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul’un yaptığı yarışmada kadınlar 3 dakika içerisinde en çok domatesi yemek için yarıştılar.

Hassa terazilerde tartılarak yarışmacılara verilen domateslerde 3 dakika içerisinde 1 kilo 678 gram domates tüketen Özlem Sarıkeçili birinci, 1 kilo 429 gram domates tüketen Nigar Sarıkeçili ikinci ve 1 kilo 137 gram domates tüketen Şehriban Karakaya ise üçüncü oldu. Yarışmada birinciye yarım altın, diğer yarışmacılara ise çeyrek altın verildi.

Fuar da daha sonra stantları gezen protokol üyeleri fuara katılan firma yetkililerinden ürünleri hakkında bilgi aldılar. Fuardaki farklı ürünleri inceleyen protokol üyeleri domatesleri yerken, ayrıca domatesten yapılan pişmaniyenin de tadına baktılar. Fuar stantlarının gezilmesinin ardından, Kumluca Toptancı Hali sezon açılışı ve katılımcılara geleneksel yemek ikramı yapıldı. 

Kumluca Toptancı Halinde 80 ayrı firmanın  yaklaşık 100 ayrı ürün tanıtımı yaptığı fuar üç gün açık kalacak.