Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, ilçenin önemli derelerinden Akmaz ve Baymak derelerinin ıslahı için, vatandaşların muvafakat vermesi gerektiğini söyledi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, başkan yardımcıları ve birim müdürleriyle düzenlediği toplantıda, ilçenin önemli derelerinden Akmaz ve Baymak derelerinde, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ıslah çalışmalarını değerlendirdi.

Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğünce daha önce ilçede bulunan Yavuz Sultan Selim (Gavur) ve Üleşik deresinin bir bölümünde yapılan çalışmaları örnek gösteren Çetinkaya, aynı şekilde DSİ tarafından Beykonak Mahallesindeki Akmaz ve Baymak deresiyle, Mavikent Mahallesindeki Yapraklı deresinin devamındaki Akıncı deresinde de ıslah çalışmalarının süreceğini belirtti.

Kumluca Belediyesi olarak Mavikent’teki Yapraklı deresinin denizle bağlantı bölümünde bir miktar çalışma yaptıklarını hatırlatan Çetinkaya, Akmaz deresinin denizden itibaren yaklaşık bir kilometrelik bölümünde de DSİ tarafından ıslah çalışması ihalesi yapılarak çalışmaların başladığını kaydetti.

Çetinkaya şunları söyledi:

“Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz tarafından ilçemizde önemli yatırımlar yapılıyor. Bunlarından başında ilçemizin yağmur sularını tahliye eden, sera ve tarım arazilerimizi sel ve su baskınlarından koruyan derelerimize yapılan ıslah çalışmaları geliyor. Daha önce Yavuz Sultan Selim deremizde çalışma yapıldı ve çok güzel oldu. Geçen yıllarda Mavikent Akıncı deresinde bizimde gayretimizle bir çalışma başlattık, ancak dere kenarındaki vatandaşlarımızın muvafakat vermesiyle ilgili yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu çalışma tam anlamıyla hayata geçirilemedi. Şu anda bir bu derenin denizden tarafından Yapraklı deresinde bir miktar kendi imkanlarımızla çalışma yaptık. Aynı şekilde DSİ, Beykonak Mahallemizde bulunan Akmaz ve Baymak derelerinde çalışma yapacak. Bunun içinde muvafakat verilirse  Akmaz ve Baymak dereleri ıslah edilecek. Hem Beykonak Akmaz ve Baymak derelerinin, hem de Mavikent Akıncı deresinin ıslah edilmesi için vatandaşlarımızın biran önce muvafakat vermesi gerekiyor.”

Beykonak Mahallesindeki Akmaz ve Baymak deresinin denizden başlayarak bir kilometrelik bölümünde çalışmanın başladığını hatırlatan Çetinkaya, vatandaşların muvafakat vereceği bölümün yaklaşık beş kilometre olduğunu ve toplamda da 72 bin metrekare alanın terkinin sağlanması gerektiğini  kaydetti.

Aynı şekilde Maviknet Mahallesindeki Akıncı deresinde de ıslah edilecek derenin yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğu bulunduğunu ve 109 bin metrekare alanın dere için terk edilmesi gerektiğini anlatan Çetinkaya, her iki mahalledeki derelerinin DSİ tarafından ıslah edilmesi halinde, özellikle kış aylarında tarım alanlarında yaşanan sel ve su baskınlarının ortadan kalkacağını bildirdi.