Kumluca Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiyi Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan Yıldırım, Emniyet Müdürü Hüseyin Boz, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat H. Günay, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş izledi.

 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, söyleşisinde son çıkarılan torba yasayla devlete vergi, Bağ-kur ve SSK, borcu olanlara af, yapılandırma taşeron işçiye kıdem tazminatı, güdelik çalışanlara sigorta gibi bir çok imkanların sunulduğunu söyledi.

 

Yasayla 1,3 milyon kişinin Bağ-kur  borçlandırma yapılandırma fırsatı verildiğini ifade eden Tezel, “Türk vatandaşlığını kaybedenler, yurt dışında çalıştıkları süreler için borçlanabilme ve gelir tespiti yaptırmamış olan genel sağlık sigortalıları yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde tespite başvurması halinde prim borçlarını faizsiz yapılandırmanın önü açıldı. Yeni yasayla prim borçlarına ait  olan gecikme faizlerine af ve taksitlendirme geldi. 2014 Nisan ayından önce SGK’ya prim borcu, para cezası borcu, Bağ-kur borcu ve genel sağlık sigortası borcu olanlar Aralık ayının sonuna kadar başvurmak şartıyla, ilk taksitlerini Ocak ayında ödemek kaydıyla başvuru yapabilecekler ve 18 eşit taksitle ve 36 ayda borçlarını ödeme imkanına sahip olacaklar” dedi.

 

Askerlik borçlanması yapacak olanları da uyaran Tezel, özellikle de önce askere giden ve askerlik sonrası herhangi bir sosyal güvencesi olanların, askerlik borçlanmalarının emeklilik yaşlarını bir yıl öne çekeceği için mutlaka askerlik borçlanması yapmaları gerektiğini belirtti.

 

Doğum borçlanmasının da askerlik borçlanması gibi kadınlara bazı avantajları olduğunu vurgulayan Tezel,  2000 yılından önceki süreler için askerlik ve doğum borçlanması yapacakların asgari üret üzerinden borçlanma yapmalarının kendileri açısından daha iyi olacağını bildirdi.

 

Söyleşi sonunda vatandaşların sorularını cevaplayan Ali Tezel, bazı soruları da daha sonra cevaplayarak vatandaşlara ileteceğini söyledi. Program sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya porselen çay seti, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat H. Günay da bölgede yetiştirilen içerisinde narenciye ürünlerinin bulunduğu meyve sepeti hediye etti.