Kumluca ilçesine bağlı Belen Mahallesinde bulunan asırlık zeytin ağacı, Kumluca Belediyesi tarafından koruma altına alındı. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından zeytin ağacının kökünde oluşan toprak boşlukları doldurulurken, zeytin ağacının çevresine parke taşı döşendi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Belen Mahallesi Muhtarı Hasan Acar ve başkan yardımcılarıyla birlikte Belen Mahallesinde Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmaların inceledi ve mahalle sakinleriyle sohbet etti.

Belediye olarak mahalle sokaklarında düzenleme çalışması yapıldığını ifade eden Çetinkaya, burada bulunan ve mahalle sakinleri tarafından yaşının 800’ün üzerinde olduğu bildirilen zeytin ağacını da korumaya aldıklarını söyledi.

Belediye ekiplerinin öncelikle zeytin ağacının kökünde oluşan toprak kaybını giderdiğini ve toprak kaybını önlemek amacıyla parke taşı döşediklerini ifade eden Çetinkaya, sonraki aşamada zeytin ağaç kökünü sağlamlaştırarak çevresine oturma grupları koyacaklarını belirtti.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Çetinkaya (78) iki yıl önce Süleyman Demirel Üniversitesi’nden gelen araştırmacıların zeytin ağacının yaşının 824 yaşında dediklerini ifade etti. Araştırmacıların geniş bir alanda araştırma yaptıklarını belirttiklerini kaydeden Çetinkaya, “Ege bölgesinden bu yana bakıyoruz, 500 yaşında bir ağaç bulduk. En yaşlı bu ağacın olduğunu söylediler. Zeytin ağacımız belediyemiz tarafından korumaya alındı, çok güzel oldu. Bende buranın yerini bağış yapıyorum.” dedi.

Belen Mahallesi sakinlerinden Recep Küçükçiftçi (70) zeytin ağacının birkaç yıl öncesine kadar bol verim verdiğini, geçmiş yıllarda toplanan zeytinlerin köylülere dağıtıldığını anlattı.