BAYRAMDA AĞIZ TADIYLA AMA KARARINDA BİR BESLENME

Bir ay boyunca oruç tutarak geçirdiğimiz ramazan ayının sonuna geldik ve bu haftasonu ramazan bayramını kutlayacağız. Bayramda  beslenme önerilerine geçmeden önce gelin ramazan ayını nasıl geçirdik bir bakalım.

Yılın 11 ayı günlük faaliyetlerimizi yerine getirebilmek için var gücü ile çalışan vücudumuz bu ayda oruçlarla beraber ihtiyacı olan dinlenme ve kendisini yenileme fırsatını buldu . Bir aylık bu süreci iki ana öğün olacak şeklinde gündüzleri besin ve su tüketimi yapmayarak farklı bir  beslenme düzeniyle yaşadık. Metabolizmamız diğer aylara oranla yavaşladı  ve gücünü 1 yıllık süre için yeniden topladı.

PEKİ ŞİMDİ RAMAZAN BAYRAMINI SAĞLIKLI NASIL GEÇİRECEĞİZ HİÇ TATLI TÜKETMEYECEKMİYİZ?

Bayramların en güzel yanı aileler ve dostlar arası ziyaretlerin fazlasıyla yapılıyor,  gelen misafirlerin en iyi şekilde ağırlanmaya çalışılıyor ve bol bol ikramların yapılıyor olmasıdır. Bu ikramlara her zaman hayır demek mümkün olmuyor. Hayır diyemediğiniz zaman ise içinizden gelen ‘’ nasıl olsa başladın  üç günde bişey olmaz’’ veya ‘’battı balık yan gider’’ seslerine kesinlikle kulak vemeyin.

NEDEN Mİ?

Çünkü ramazan ayı boyunca bünyeniz gündüz saatlerinde beslenmemeye , daha az öğünler yapacak şekilde bir düzene ayak uydurdu. Bayramda 1 ay boyunca sabrettim yeter artık diye düşünmeyin ve yemeye saldırmayın yoksa hazımsızlık, şişkinlik, tansiyon ve şekerinizin yükselmesi, hızlı kilo artışı gibi sağlık sorunlarıyla karşıaşabilirsiniz.

O ZAMAN NASIL BESLENMELİYİZ

Ramazan öncesi beslenme alışkanlıklarımıza sindirim sistemimizi yormadan yavaş yavaş döneceğiz. Öncelikle ramazan alışverişinden başlayalım. Bayram ikramlıklarınızı alırken küçük taneli şeker veya çikolataları tercih ediniz. Mümkünse bayramda misafirlerinize kuru meyve( hurma,kuru kaysı, kuru erik, kuru incir) ikram edin. Bu seçenekleri gitmiş olduğunuz misafirliklerde de tercih edebilirsiniz. Tatlı alışverişi yaparken illaki şerbetli bir tatlı alacaksanız alacağınız miktarın yarısını şerbetli diğer yarısını da hafif bir tatlı( sütlaç, irmik, güllaç, meyveli tatlı, dondurma vb.) şeklinde yapabilirsiniz.

Ziyaretlerde yapılan ikramlarda tüketmeniz gereken miktarların yarısını tüketiniz ve kendinizi frenleme iradesini kullanınız. Ev ortamındaki tatlıları küçük porsiyonlar halinde alınız.Kesinlikle gün içindeki kahvaltınızı veya bir öğününüzü hafif olcak şekilde (çorba+sebze yemeği+ yoğurt ) tüketiniz ve bayram boyunca kızartma pişirme şeklini kullanmayınız. Tercihen öğünlerinizle beraber olmak üzere bayram boyunca her gün en az 10-12 su bardağı su tüketiniz. Unutmayınız ki çay, kahve, meşrubat vb. Su yerine geçmemektedir.

Hareketli bir bayram geçiriniz. Ziyeretlerinize yürüyerek gitmeyi tercih ediniz. Asansör yerine merdivenleri kullanınız. Ek olarakta gün içinde 20-30 dakikalık bir yürüyüş yapmaya çalışınız.

Son olarak beslenmesi daha hassas olan çocuklarımız ve kronik hastalığı( şeker, tansiyon, böbrek yetmezliği vb.) olan yakınlarımızın beslenmesini yakından takip edelim.

AĞIZ TADIYLA AMA KARARINI BİLEREK BESLENEBİLECEĞİNİZ, SAĞLIKLI VE HUZULU BİR BAYRAM GEÇİRMENİZİ DİLERİM.