Kumluca Belediyesi, Belen Mahallesi ve çevresinde yetişen endemik bir bitki olan Belen Bezelyesini koruma altına almak için çalışma başlattı. Karayollarının Kumluca Antalya Karayolunda genişletme ve güzergâh değişikliği çalışması başladı. Yol çalışmalarının bazı bölümleri Belen Bezelyesinin yetişme alanlarında yapılacağı için, Kumluca Belediyesi, İngiliz Botanik Uzmanı Dr. Alan Harrington’un 1987 yılında keşfettiği endemik bitki Lathyrus Belinensis (Belen Bezelyesi) ni koruma altına alma çalışması başattı.

Kumluca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Ekipleri Endemik Bitki Belen Bezelyesinin yetişme alanındaki toprağın yüzeysel tabakasını üreyebileceği başka bir alana taşıdı ve bu alan çitlerle çevrildi.

Belen Bezelyesinin geçtiğimiz yıllarda ürediği alandan alınan toprakta tohum bulunduğu varsayılarak, tohumlar özel ve korunaklı üreme alanında çimlenmeye bırakıldı.

Kumluca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Tuğba Tunç; “Belen Bezelyesi Dünyada sadece Kumluca Bölgesinde yetişen endemik bir türdür. Bu tür ’ün Korumaya alınması amacıyla 250 metrekarelik bir alanda toprak sıyırma çalışması yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaları sebebi, Karayollarının Kumluca Antalya Karayolunda yapacağı yol genişletme çalışmasıdır. Yapılacak olan çalışmanın belen bezelyesinin yayılım alanını da kapsamasıdır. Bu alandaki tür ‘ün koruma altına alınması amacıyla yüzeysel sıyırma yaparak yine aynı atmosferde başka bir alana taşıyacağız. Bu şekilde yetiştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Bu türü keşfeden İngiliz Botanik Uzmanı Dr. Alan Harrington Mayıs Ayında bu bölgeye gelmiş ve incelemelerde bulunmuştu.  Bezelye türünü inceleyen Prof. Dr. Harrington, bitki tohumlarının geçmiş yıllarda İngiltere'ye götürülerek burada çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını aktarmıştı.