Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde dolu ve hortum felaketi ile ilgili açıklama yapan Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, çiftçilerin üretim sezonunu kaçırmadan emeklerinin karşılığını telafi edebilmelerinin kendi imkanları ile mümkün olmadığını, devletin acilen bölgeye yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerimizdeetkili olan şiddetli yağışın gecenin ilerleyen saatlerinde dolu yağışı ve hortuma dönüşmesi bölgemizde büyük zarara neden oldu. Yaşanan afette özellikle tarım alanları ile birlikte evler ve işyerleri de ciddi derecede hasar aldı. Ayrıca Finike'de 28, Kumluca ve Demre'de 5'er kişi olmak üzere toplam 38 vatandaşımız yaralandı.

Batı Antalya bölgesinin Türkiye’nin en nadide tarım ve turizm alanlarından biri olduğu belirten KUTSO Başkanı Günay, “Doğası ve iklimi ile adeta bir cennet olan Batı Antalya ilçeleri, örtü altı üretimi ve narenciyesi ile kış aylarında ülkemizin sebze-meyve deposu haline gelmektedir. Bölgemizin yaşadığı doğal afet ülkemizde marka olmuş Finike Portakalı ve yine ihracatıyla ülkemizin ekonomisine can veren seralarımıza ciddi hasar verdi. Çiftçilerimizin aylardır büyük emek vererek yetiştirdiği ve hasat etmek üzere olduğu ürünleri heba oldu. Yaşanan hortumve dolu yağışı felaketi ile. Kumluca’da yaklaşık 3000 dekar, Demre’de yaklaşık 600 dekar, Finike’de yaklaşık 3500 Dekar ve Kaş’ta yaklaşık 1000 dekar tarım alanı üretim yapamaz hale geldi.

Çiftçilerimizin bu büyüklükteki bir zararı telafi edebilmeleri mümkün değildir. Çiftlerimiz acilen desteklenmez ise ülkemiz için önemli bir ekonomik hacim oluşturan komisyon, paketleme ve ihracat firmalarımız ve yan sektörleri ciddi bir sıkıntıya girecektir. 15 Temmuz öncesi yaşanan Rusya krizinde ciddi sıkıntı çeken üreticimiz ve ihracatçımız ümidini 2017-2018 kış sezonuna bağlamıştı. Yaşanan bu afet, zaten kredi ile sezona başlayan bölge insanını iyi çıkmaza sokacaktır.

Devletimiz ve siyasi irade özel bir önem göstererek bölgeyi “Afet Bölgesi” ilan etmelidir. Çiftçilerimizin zararları telafi edilmeli, bankalara olan borçları için kredi eteleme ve faiz desteği verilmelidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi