Kumluca ilçesi Göksu Mahallesinde ikamet eden Suriyeli vatandaşlar, öğle arası işçi evlerine geldikleri sırada içeride bir şahıs olduğunu fark ettiler. Şahıs pencereden çıkıp kaçtı Suriyeliler arkasından kovalayarak şahsı yakaladılar.  Seralardan "bombus" arı kovanlarını çalarak başkalarına sattığı iddia edilen şahıs güvenlik güçlerine teslim edildi.

Hırsızlık Olaylarına Karşı Alınabilecek Önlemler

1.        Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler, çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir.
2.        Pencere koluna ilaveten birde pencereye kilit takılması, camı kırdıktan sonra bile pencereyi açamayacakları manasına gelir ki, kırık camın içinden geçmek zorunda kalacaklardır.
3.        Balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.
4.        Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz.
5.        Evinizi geceleri kısa süreli terk edeceğiniz zaman bir lambayı yanık bırakınız.
6.        Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır.
7.        Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir.
8.        İşyerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir.
9.        İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kişiyi mahalli polis birimine bildirmelidir.
10.     İşyeri sahipleri, hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini beklemelidir.
11.     Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerinin karıştırılmaması, muhafaza altına alınması, olay yerinde bulunabilecek parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
12.     Mahalle sakinleri şüpheli şahısları her an “156 Jandarma155 Polis İmdat veya 112 Ortak Çağrı Merkezi'ne" bildirmelidir.
13.     Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.
14.     Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
15.     Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektrik faturası, su faturası,vb.) olan daireleri seçerler.
16.     Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olabilmektedir.
17.     Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz.
18.     Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onlarında sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz semtinizin güvenliği için yararlı olacaktır.
19.     Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.
20.     Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâla evin anahtarlarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştiriniz.
21.     Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
22.     Dairenizin yangın çıkışı yoksa veya apartmanın giriş katında oturmuyorsanız evinizin hırsıza karşı en güvensiz kısmı ön kapısıdır. İlk risk apartmanın ana giriş kapısının güvensiz olması ve herkesin buradan rahatça girebilmesiyle başlar. Bu nedenle kendi kapınızın güvenliğinin yeterli olmasına dikkat ediniz.
23.     Toplu yerleşim yerlerinden uzak meskenler hırsızların tercihidir. Bu tür evlerin kapıları güçlü menteşe ve sürgülerle donatılmalıdır. Bunlar kapınızın bir manivela veya levyeyle zorlanarak açılabilmesini engelleyecektir. Bunun yanı sıra çelik kapı kullanmanız veya kapı çerçevelerinin çelik destekli olmasında fayda vardır.
24.     Apartman sakinlerinin birbirlerini uyarmak, yardım istemek yada apartman güvenliği hususunda dahili telefon sistemi aracılığı ile konuşabilmelidir.
25.     Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise ( mevcut değil ise taktırın ) zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız. Aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için de kapınızı açmayınız.
26.     Kapınızın önündeki şüpheli sesler için en iyi savunma, kapı gözetleme deliğinden dışarıyı kontrol etmeniz ve kapı zincirinizi takılı tutmanızdır. Unutmayın dışarıdakinden şüphe duyuyorsanız dışarıda kalmasını sağlayın, kapınızı tamamen açmadan önce yabancıların kimliklerini göstermesini isteyip kontrol ediniz.
27.     Eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimlikleri teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarıda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat ediniz.
Gecenin ortasında ayak sesleri duyarak uyandığınızda ne yatmaya devam ederek uyuyor süsü verin, ne de hırsıza karşı koyun. Her iki davranış şekli de risklidir. Işığı yakarak ve hareket ederek çok ses çıkarın, kendi kendinize olsanız bile hayali arkadaşla yüksek sesle konuşuyormuş gibi davranın. Bir çok hırsız, riskle karşı karşıya gelmektense boş elle kaçmayı tercih eder. Bu durumda hemen polisi arayıp yardım istemeyi ihmal etmeyiniz.
 
Adli Olaylar Karşısında Takip Edeceğimiz Yol ve Yöntemler

Tedbir Alın; Alacağınız basit önlemlerle pek çok suçu daha oluşmadan önleyebilirsiniz
Hiçbir Şeye Dokunmayınız; Aldığınız bütün tedbirlere rağmen şahsınıza veya malınıza bir saldırı olduğunda; bilhassa evinizden, işyerinizden ve aracınızdan herhangi bir şeyin çalınmış olması durumunda hiçbir şeye dokunmayın. Bilmeden yapılan bir dokunuşunuzla bir çok delilin kaybolmasına sebebiyet verebilirsiniz.
155 Polis İmdadı Arayınız; Şahsınıza ve malınıza yapılan saldırılar sonucunda vakit geçirmeden sizin için en kısa ve ücretsiz ulaşım aracı olan 155 Polis İmdat hattını arayınız.
Karakola Giderek Müracaatta Bulunun; Bazı suçlarda hukuken mutlaka şikayetçi olmanız gerekir. Bunun için karakola gidip müracaatınızı yapınız. Buradan alacağınız Müracaat Formu; çalınan ruhsatınızın, sürücü belgenizin, pasaportunuzun, nüfus cüzdanınızın ve benzeri belgelerinizin yenisini çıkartabilmeniz için size gerekli olacaktır. Ayrıca bu belgeyi sigorta işlemlerinizde de kullanabilirsiniz.
Hırsızlık ve yankesicilik sanıklarının yakalanması için teşhis işlemi önemlidir. Kolay teşhis yapabilmeniz için olay mahallinde bulananların eşkal özelliklerini unutmayınız.
Olayın ve Gelişmelerin Takipçisi Olun; Karakola veya diğer ilgili birimlere müracaatınızı yaptıktan sonra yapılan işlemlerin takipçisi olunuz. Polisin varlık sebebi sizsiniz. Görevimiz sizin haklarınızı korumaktır.
 
Hırsızlıktan Nasıl Korunabilirsiniz?

1.        Evde bulunmadığınız gecelerde bazı ışıklarınızı yanık bırakmanız kötü niyetli kimselere evde olduğunuz hissini verecek ve onları hiç ışık yanmayan evlere yöneltecektir.
2.        Hırsıza biz evde yokuz, rahatlıkla çalışabilirsiniz derecesine perdeleri sıkı sıkıya kapatmanız gündüzleri evinizin keşfedilmesini sağlayacaktır.
3.        Komşularınızla sürekli dayanışma içerisinde olunuz. Uzun süreli olarak evinizi terk edeceğinizde komşularınıza bilgi verip evinize göz kulak olmalarını tembih ediniz.
4.        Seyyar satıcı, bohçacı, falcı, dilencileri kesinlikle evinize almayınız. Apartmanınıza giren veya civarda gördüğünüz bu tip kimseleri ve yabancı şahısları POLİS'e (155 Polis İmdat) bildirmede tereddüt etmeyiniz.
5.        Plajlar, kampingler, piknik alanları ve benzeri dinlenme ve eğlenme yerleri hırsızlığın en kolay yapıldığı yerlerdendir. Böyle yerlere giderken değerli eşyalarınızı yanınızda götürmeyiniz, götürdüğünüzde bir kişinin sürekli eşyalarınızın yanında bulmasını sağlayınız.
6.        İnşaatlarda bakır kablo, demir, musluk, batarya vb. inşaat malzemeleri açıkta bulundurulmamalı, bulunduruluyorsa mutlaka bir bekçiyle korunmalı, mümkünse inşaatın aydınlatılması sağlanmalıdır.
7.        Cami şadırvanlarında abdest almak için veya namaz kılarken askıya astığınız ceket veya benzeri giysilerinizin cebinde paranızı veya cüzdanınızı bırakmayınız.
8.        Evinizde silah bulundurmak durumunda iseniz iyi muhafaza ediniz. Herhangi bir kazayı önlemek açısından gerekli olan bu tedbir eve giren hırsızın silahtan faydalanarak size bir kötülük yapmasına da engel olacaktır. Hırsızların mal güvenliğinizi tehdit eden kişiler olması canınızın güvenli olduğu anlamına gelmez, kuvvete başvurmak istemeyen hırsızlar bile suçüstü yakalanmaları durumunda her türlü kötülüğü yapabilirler.
9.        Eviniz veya işyeriniz, aldığınız bütün önlemlere rağmen hırsızlığa uğramışsa; her şeyden önce paniğe kapılmayınız, soğukkanlı olmaya çalışınız ve hiçbir eşyaya dokunmayınız. En yakın telefondan 155 Polis İmdat'ı arayınız, mümkün olduğu kadar ayrıntılı bilgi vermeye çalışınız. Çalınan eşyaları en ince ayrıntılarına kadar tanımlayınız ve ayırt edilebilir özellikleri hakkında bilgi veriniz. Çekleriniz çalınmışsa ilgili bankalara derhal bilgi veriniz.
10.     Değerli mücevher, kürk, halı ve benzeri eşyalarınızın toplu halde de olsa çekilmiş bir fotoğrafını, televizyon, müzik seti gibi elektronik eşyalarınızın seri numaralarını gösteren bir liste hırsızlığa uğramanız halinde yapılacak araştırmada çok yararlı olacaktır.
Eşyalar mağaza, market, dükkan ve benzeri yerlerde satılır. Elden satılan eşyaların hırsızlık veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir ve fiyatları caziptir. Satın almanız halinde zor durumlara düşebilirsiniz. Çaldığını satamayan hırsız bir daha çalmaz. POLİS'e intikal eden hırsızlık olaylarında genellikle; ziynet eşyalarının kuyumcularda, diğer eşyaların ev, market vb. yerlerde, inşaat malzemelerinin ise başka inşaatlarda veya hurdacılarda elden çıkarıldığı görülmektedir. Bu tür mesleklerde çalışanların çok dikkatli olmaları, kendilerine mal satmak isteyen şüpheli kişileri anında POLİS'e bildirmelidir. Bilmeyerek de olsa çalıntı mal satın almanın suç olduğu unutulmamalıdır.
 
Sokak ve Alış-Verişte Alabileceğiniz Önlemler

1.        Anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayın.
2.        Araba ve ev anahtarlarınızı ayrı ayrı anahtarlıklara takın. Bu önlem anahtarlığınız çalındığında ya da kaybolduğunda hem eviniz hem de arabanız için telaşlanmanızı engelleyecektir.
3.        Hanımlar: Alış verişe çıktığınızda anahtarlarınızı cebinize koyun. Bu önlem çantanızı kapıp kaçabilecek bir hırsızın daha sonra evinize ve arabanıza girmesini önleyecektir.
4.        Mutlaka gerekmiyorsa çanta taşımayın. Değerli ve gerekli eşyalarınızı cebinizde taşımanız daha uygun olacaktır.
5.        Elinizde torba, poşet, paket veya bir başka eşyalar taşırken çantanızı bunlarla vücudunuzun arasında kalacak şekilde tutun.
6.        Yürürken çantanızı vücudunuza yakın tutun, çantanızın elinizden kapılmasını zorlaştırmak ve elverişli bir hedef olmamak için çantanızın açılacak yerini oldukça koruyun, varsa taşıma ucunu bileğinize geçirin. Omuza asılan çantalarda da aynı şekilde hareket edilmelidir.
7.        Altın, mücevherat, zincir ve kolyeler birer hedeftir. Özellikle bisiklet, motosiklet kullanan yada yanınızdan koşarak geçen hırsızlar tarafından kolayca çekilip, çıkarılacak biçimde takmamak suretiyle, yaralanmayı ve maddi kayıpları önleyin.
8.        Alış verişe özellikle tek başına çıkmamaya çalışın. Bir kişi eşya seçerken diğeri çevreye dikkat etsin.
Üzerinizde büyük para taşımanız gerekiyorsa, bunları bir kaç parça halinde, farklı ceplerinizde taşıyın.
 
Evinizin Güvenliği

Kamu kuruluşlarında çalışsa dahi tesisatçı, tamirci ve kisvesi altındaki kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Bu tür kimseler bir saldırı planı için gerekli olan, muhtemel hedefler ile ilgili bilgileri öğrenebilecekleri yerlere yerleşebilirler. Bu kişilerde meslek odaları tarafından düzenlenmiş kimlik kartları bulunması konusunda hassas davranın ve kimliklerini tespit etmeye çalışın.
Tanımadığınız hiç kimsenin, bu kişiler her ne kadar resmi görünüşlü olsalar da, içeriye girmesine izin verilmemelidir. Dış kapınıza bir gözetleme deliği veya kamera taktırılmalı, içeriye girmek isteyenler önceden teşhis edilmelidir.
Ev güvenliğinin, ailenin iyi emniyet önlemlerini ne kadar yeterli seviyede uygulayabildiğine bağlı olduğunu asla unutmayın.
Ev Seçimi:
Genelde tasarımı iyi ve iyi bir yönetici tarafından yönetilen apartmanlar, müstakil evlere nazaran daha emniyetlidir.
Geliş ve gidişlerde birden fazla yol takip edilecek bir ev bulmaya çalışın. Çıkmaz sokaklarda bulunan evleri tutmaktan kaçının.
Banyo, tuvalet ve diğer havalandırma pencereleri en çok dikkat edilmesi gereken yerlerdendir apartmanlarınızın havalandırma boşluğuna açılan yerleri ve çatıya çıkış kapaklarını demirli olarak emniyete almalısınız. İş yerlerinizde bulunan drenaj veya havalandırma ızgaraları betona sağlam bir şekilde tespit edilmelidir.
Hırsızların karanlık veya loş ışıklı yerlerden hoşlandığını unutmayınız. Ev ve işyerlerinizin, sokak, bahçe ve merdivenlerinizin, özellikle hırsızın girişi için elverişli olan yerlerin mutlaka ışıklandırılmış olmasına özen gösteriniz.
Evinize, sadece girmesi gerekli veya girmesini istediğiniz kişilerin girmesine izin verin. Eve girmesine gerek olmayan muhtelif pazarlamacılar, seyyar satıcılar ile kapınızın dışında görüşün. Kötü niyetli kişilerin evinizden çalmayı tercih edecekleri eşyaları görmesine fırsat vermeyin.
Kuşkulanıldığı halde kapıyı açmak gerekiyorsa, önce zincir içeriden takılı durumdayken kapıyı aralayın ve gelen kişiyi çok kısa bir sürede görmeye çalışın.
Geceleri istirahata çekildiğinizde veya evden kısa süreli de olsa ayrıldığınızda kapı ve pencerelerinizin kilitlenmiş olup olmadığını kontrol ediniz. Güvenden yoksun kapı ve pencerelerin hırsızları cezp ettiğini unutmayınız. Özellikle yaz aylarında havanın sıcak oluşu nedeniyle birçok vatandaşımızın yapılan ikazlara rağmen balkon kapıları ve pencereleri açık vaziyette uyudukları görülmektedir. Bu durumlarda hiç değilse hırsızların ilk olarak yoklayacakları pantolon ve gömlek ceplerinizde, el çantalarınızda para ve ziynet eşyaları bulundurmayınız.
İşyerinizi hırsızlıktan korumak için mutlaka bir alarm düzeneği kurmalısınız.
Tatile Giderken Pratik Güvenlik Önlemleri
Evinizi tatil veya iş seyahati gibi sebeplerle uzun süreli terk ettiğinizde evde olmadığınızı hırsızlara hissettirmeyiniz. Siz tatildeyken kapınızın önünde veya posta kutunuzda biriken gazete, mektup, fatura ve benzeri evraklar hırsızlara davetiye olacağından komşularınıza bunları almalarını tembih ediniz. Unutmayınız ki hırsızlar tatil yapmazlar.
Evinizden uzun süre ayrılacaksanız, güvendiğiniz bir komşunuza evinizin uzun bir süre boş kalacağını belirterek, gerektiğinde sizi nerede bulabileceğini bildirin.
 
Olay Yerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aldığınız bütün tedbirlere rağmen şahsınıza veya malınıza bir saldırı olduğunda; bilhassa evinizden, işyerinizden ve aracınızdan herhangi bir şeyin çalınmış olması durumunda;
Uzman ekip gelinceye kadar hiçbir şeye dokunmayınız ve hiç kimseye dokundurmayınız.
En kısa zamanda Güvenlik Birimlerine haber veriniz.
Güvenlik Birimlerine haber verirken kendi ev telefonunuzu hırsızların dokunmuş olma ihtimaline karşı kullanmayınız.
Nelerin çalındığını tespit etmek için güvenlik güçlerini bekleyiniz.
İçeri kimseyi sokmayınız.
Ortalığı toparlamayınız, olduğu gibi bırakınız.
Zorunlu olarak dokunduğunuz veya yerini değiştirdiğiniz eşya veya nesneleri güvenlik birimlerine bildiriniz.
Olay yerinde her hangi bir şey yiyip içmeyiniz. İçtiğiniz sigara veya izmaritini olay yerine atmayınız.
Otomobilinizde Hırsızlık Olduysa;
Güvenlik güçlerine haber veriniz.
Otomobili bulunduğu yerden hareket ettirmeyiniz.
Otomobil içerisinden her hangi bir şey almayınız.
Otomobili silmeyiniz, yıkamayınız.
Otomobil içine girip oturmayınız.
Otomobil içerisinde hiçbir şeye dokunmayınız, dokundurtmayınız.
Otomobil içerisinde hiçbir şeyin yerini değiştirmeyiniz.