Dün gece Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde yaşanan hortum ve dolu afeti sonrası hasar gören bölgeleri inceleyen Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası(KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, çiftçinin afeti en az zararla atlatabilmesi için devlet desteklerinin bir an önce açıklanarak çiftçilere ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte afet bölgelerinde inceleme yapan KUTSO Başkanı Günay, “Afetin henüz yeni yaşanmış olması nedeniyle çiftçimiz seraları ve bahçelerinin enkazıyla uğraşıyor. Afetin ekonomik yönünü yeterince değerlendiremiyor. Çiftçilerimiz bundan 1-2 ay sonra mevcut borçlarına yeni kurulum maliyetleri de eklenince maddi ve manevi bir çıkmaza girecekler.

Afetin yaşandığı 4 ilçede de hizmet vermemiz nedeniyle KUTSO olarak bölgenin en güçlü sivil toplum kuruluşu konumundayız. Çiftçilerimiz ve üyelerimiz ile yaptığımız istişare sonuncunda yaşan afetin yaralarının sarılması noktasında KUTSO olarak çiftçilerimiz adına devletten beklentilerimiz şöyle;

  • Seralarda işçi-ortakçı-icarcı şeklinde çalışan ailelerimize dekar başına 3.000tl hibe.
  • Meyve bahçesi sahiplerine dekar başına 1.000tl hibe.
  • Seraları kullanılamaz durumda olan sera sahiplerine dekar başına 30.000tl 7 yıl vadeli düşük faizli kredi.
  • Afette zarar gören tüm çiftçilerimizin bankalara ve kamuya olan borçlarının en az bir yıl ertelenmesi.

Devletimizden hızlı davranarak, yapacağı desteklemeleri bir an önce çiftçimize açıklamasını bekliyoruz” dedi.