Tarımın Başkenti Kumluca’da bulunan çiftçiler seralarında bulunan ürünleri donmaktan korumak için sezonun ilk don olayını soba yakarak atlatmaya çalıştı. Hava sıcaklığının dışarıda 1 dereceye kadar düştüğü bölgede çiftçiler sobalarını erken saatlerde yakmaya başladı. Çiftçilerin sabaha kadar nöbet tuttuğu seraların içerisinde ürünlerin zarar görmemesi için hava sıcaklığı 4-5 dereceye kadar çıkarılıyor. Antalya’yı etkisi altına alan soğuk hava örtü altı sebzeciliğin en önemli merkezlerinden birisi olan kumluca'da sebze üreticilerini olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklığının akşam saatlerinden itibaren 1 dereceye düşmesiyle birlikte üreticiler seraların içerisinde bulunan sobaları yakarak ürünlerini korumaya çalışıyor. Çiftçilerin akşam saat 20.00 sıralarında başlayan don nöbetleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Ürünlerini kurtarmaya çalışan çiftçiler bir yıllık emeklerinin boşa gitmemesi için ilkbahar aylarına kadar hava sıcaklığının 1 ile 9 derece arasındaki geceleri seralarında don nöbeti tutarak geçirecek.

4 dekar serada 12 tane soba yaktığını ifade eden çiftçi Murat Doğanlar, bütün geleceklerinin seradaki sebzelere bağlı olduğunu söyledi. Doğanlar, “Bugün bütün gün soba yaktık. Dışarıda hava eksilere kadar indi, içeride ise şuan 3-4 derecelerde. Ortalama burada 5 dönüm var. 12 tane de soba var. Şuan içerisi yüksek olduğu için biraz zor ısınıyor. Serayı ısıtmak için odun ve kömür kullanıyoruz. Bizim bütün emeğimiz, bütün geleceğimiz bunlara bağlı. Şuan domatesin fiyatı 2,00 TL - 2,30 TL arasında değişiyor. Akşam saat 20.00’den sabah 07.30’a kadar nöbet tutacağız. İşimiz çok zor” dedi.

Serada bulunan sebzeleri odun sobası ile ısıttıklarını belirten çiftçi Mehmet Çavdar, “9 dönüm seramızda 28 tane sobamız var. Seramızdaki sebzelerimizi odun, kömür yakarak ısıtıyoruz. Dışarıda hava sıcaklığı şuan 1 derece, seranın içerisi ise 3-4 derece var. Ürünlerimizi kurtarmak için mecburen sobalarımızı yakıyoruz. Sabaha kadar sobanın başında nöbet tutacağız. Sabah Ürünlerimizi kontrol edeceğiz ve yarın alşam için tekrar hazırlıklar yapacağız” diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Kaş İlçe Teşkilatı Seralarında zirai don nöbetinde olan çiftçileri ziyaret ederek sohbet ettiler. "Yüce Allah'ım Tüm çiftçi kardeşlerimizin bu zor zamanlarda işlerinde kolaylıklar versin. Ürünlerinin hakkını almayı nasip etsin." dilek ve temennilerinde bulundular.