Türkiye’nin değişik yörelerinde yapılan deve güreşlerinin Akdeniz Finali olarak nitelendirilen Kumluca Deve Güreşleri için start verildi. 

Kumluca Deveciler Derneği tarafından düzenlenen ve Kumluca Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi himayelerinde gerçekleştirilecek olan deve güreşi, bu yıl Kumluca Devecileri Koruma ve Yaşatma Derneği yararına yapılacak. 

Kumluca Belediyesi’nde deve güreşiyle ilgili düzenlenen toplantıya, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Devecileri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Karakuş ve bazı deve sahipleri katıldı. 

Toplantıda konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, bir yörüklük kültürü olan deve güreşinin bölgede yaşatılması için gönüllü insanların uğraş verdiklerini, ayrıca deve güreşleri sayesinde yıllardır bölgede bir çok kamu yararına hizmetin de yapımının sağlandığını söyledi. 

Bu yılki güreşlerin de deve güreşi kültürünün yaşatılması adına deveciler derneği yararına gerçekleştirilmesi konusunda görüş birliği oluştuğunu ifade eden Çetinkaya, “Yıllardır ilçemizde güzel güreşler yapılıyor. Az sayıda deve yetiştiriciliğine meraklı arkadaşlarımız, bir kültürü yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması için mücadele ediyorlar. Bu arkadaşlarımıza yardımcı olmak, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması adına deve güreşini dernek yararına yapılması kararını aldık. İnşallah çok güzel bir güreş organizasyonu gerçekleşir” dedi.

 Kumluca Devecileri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Karakuş da, 25 Ocak Pazar günü yapılacak olan deve güreşlerinin Akdeniz’de yapılan en büyük deve güreşi olduğunu ve güreşlere Türkiye’nin en ünlü develerinin katılacağını söyledi. 

Güreşlerin çok güzel olacağını tahmin ettiklerini belirten Karakuş, “Güreşlerimize Kumluca ve çevresi başta olmak üzere, Demre, Aydın, Selçuk ve Denizli’den 100 civarında devenin katılmasını bekliyoruz. Bu develer arasında Kaptan Mustafa’Nın Kanka-48 ve Gelidonya, Ortaklardan Dülgeroğulları, Söke’den Zabullu ile Savarona, Milas’tan Tusunami develeri var. Seyir zevki yüksek çok güzel bir güreş olacağını düşünüyoruz. Tüm güreş sever halkımızı güreşlerimize bekliyoruz” diye konuştu.