Kumluca ilçesinde bu yıl 5. gerçekleştirilecek Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı (DOMATEXPO) için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

DOMATEXPO Fuarı için düzenlenen basın toplantısına Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Başkan Yardımcısı Süleyman Falay, MSK Fuarcılık sahibi M. Sedat Kolcuoğlu, Kumluca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Süleyman Fethi Örgel ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, DOMATEXPO Fuarının Kumluca Toptancı Hali içerisinde yapılan DOMTAEXPO Fuarının yine aynı şekilde gerçekleştirileceğini belirtti. Bu yılki DOMATEXPO Fuarının himayesinde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle yapılacağını kaydeden Çetinkaya, fuarın her geçen gün daha da gelişerek büyüdüğünü söyledi.

DOMATEXPOF Fuarının her yıl farklı bir temayla yapıldığını anlatan Çetinkaya, bu yılki fuarın temasının ise “Domates ve Fidecilik” olarak belirlediklerini belirtti.

Çetinkaya şunları söyledi:

“DOMATEXPO Fuarının düzenlenmesindeki amacımız, domates üretimin merkezinde olan ilçemiz üreticileri, tüketicileri ve domates üretimine girdi maliyeti sağlayan sektör paydaşlarını bir araya getirmekti. Bunda da başarılı olduk. Fuarımızı her yıl farklı bir temayla gerçekleştirdik. Birinci yılında ‘Domates ve çocuk’, ikincisinde ‘Domates ve ihracat’, üçüncüsünde ‘Domates ve tüketici’, dördüncüsünde ise ‘Domates ve sera teknolojileri’ teması olarak yaptık. Beşinci yılında ise fuarımızın temasını ‘Domates ve fidecilik’ olarak belirledik. Türkiye’de tarımsal üretimin yüzde 30’u Antalya’dan, Antalya’nın ise yüzde 30’unu ise Kumluca’dan karşılanmaktadır. İlçemizdeki üreticiler son derece bilinçli, rakiplerine örnek olacak şekilde biyolojik ve doğal olarak üretim yapmaktadırlar. İlçemizde üretilen ürünlerin yüzde 40’ı ihraç edilmekte ve böylece ülkemize tarımsal anlamda ekonomik girdi sağlanmaktadır.”

DOMATEXPO Fuarına yerli çiftçilerin yanı sıra, yabancı çiftçiler ile tarım sektörü paydaşlarının da ilgi gösterdiklerine işaret eden Çetinkaya, fuar içerisinde yapılacak panelde de sadece Kumluca değil, Türkiye’nin değişik bölgelerinde üretim çiftçileri, domates yetiştiriciliğine girdi sağlayan firmaları, ihracatçıları ve komisyoncu ve tüccarları bir araya getireceklerini bildirdi.

Daha önceki fuarlarda yaptıkları çalışmaları kitapçık haline getirildiğini ve bilimsel bir çalışma ortaya çıktığını anımsatan Çetinkaya, aynı çalışmayı sürdürmek istediklerini kaydetti. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplandı. Bir gazetecinin (Özellikle kış mevsiminde sera domatesinin yenilip yenilmeyeceği) konusunda tereddüt ettiklerini belirtmesi üzerine, “Ben kesinlikle buna katılmıyorum. Bilakis kış aylarında üretilen sera üretimi domatesler daha güvelidir. Çünkü sera ortamını her türlü zararlıdan izole edebiliyorsunuz. Ancak açık alan veya sera ortamı dışındaki ürünleri dış etkenlerden koruma şansınız çok az. Ayrıca serada biyolojik mücadele yönetimi faydalı böcek ve bambus arısı kullanılıyor. Bunlarda birer canlı. Siz zararlı bir ilaç veya zararlı bir şey kullanırsanız öncelikle bu canlılar ölür, üreticiye bir fayda sağlamaz. Bundan dolayı kesinlikle sera ortamında üretilen ürünler daha güvelidir.” diye konuştu.