2014 yılı içerisinde Rusya ile imzalanan ticaret anlaşmaları özellikle Batı Antalya’da ihracata yönelik örtü altı üretim yapan çiftçilerimiz için büyük umut ışığı olmuştu. Fakat Rusya’da yaşanan ekonomik sıkıntılar, gerçekleşen ihracatın beklentilerin altında kalmasına neden oldu. Ayrıca bölgede ihracat yapan firmaların yaşadığı sıkıtılar ise ihracatın önünde büyük bir engel teşkil ediyor. 

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası olarak Batı Antalya’dan Rusya’ya ihracat yapan üyelerini ziyaret ederek sorunlarını dinlediklerini belirten Yön. Krl. Bşk. Murat Hüdavendigar Günay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Rusya’ya ihracat yapan üyelerimizi ziyaret ederek sorunlarını bir rapor haline getirdik ve TOBB’a ilettik. Bölgemizden Rusya’ya yapılan ihracatın önünde bazı sıkıntılar bulunmakta. İhracatçılarımızdan bize ilettiği başlıca sıkıntılar; 

Türk Lirası – Rus Rublesi  kuru oluşturulmalı

İhracatçılarımız Rusya’ya gönderdikleri ürünlerde Dolar veya Euro para birimini kullanmakta. Bu durumda Euro ve Dolar’da yaşanan dalgalanmalar ihracatımız etkilemekte. Sağlıklı bir fiyat politikası belirleyebilmek için mutlaka Türk Lirası-Rus Rublesi kuru oluşturulmalı. 

Garantörlük Sistemi oluşturulmalı

İhracatçılarımızın Rusya ile yaptıkları ticaretle tahsil edemedikleri alacakları için herhangi bir sigorta sistemi bulunmamakta. Bu nedenle Avrupa’ya ihracat yapan birçok güçlü firmamız Rusya’ya ihracat yapmak istemiyor. Devletler arası bir garantörlük sistemi kurularak ticaretin güven altına alınması Rusya’ya yapılan ihracatın katlanarak artmasını sağlayacaktır. 

Haksız rekabet önlenmeli

Bölgemizde üretilen ürünler Avrupa standartlarında paketlenerek sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılıyor ve bu da ürünün üzerine fazladan bir maliyet bindiriyor. Rusya ile yapılan ihracatımızda özellikle Karadeniz’den gemilerle yapılan dökme mal sevkiyatı hem ürün kalitesini ciddi derecede düşürmekte, hem de rekabeti ortadan kaldırmakta. Gemilerle yapılan dökme mal sevkiyatı kesinlikle yasaklanmalı. 

İhracat teşvikleri üreticiye verilmeli

İhracata yönelik kaliteli ürün yetiştiren çiftçilerimiz ihracata giden ürünleri üzerinden desteklenmeli. İhracat için verilen desteklerin bir kısmı yıl sonunda üreticinin hesabına aktarılmalı.  

Gümrük vergisi İran’la yaptığımız anlaşmadaki gibi kaldırılmalı ve hem alıcı hem de satıcı firmalar yerinde ziyaret edilerek ilişkiler arttırılmalıdır” dedi.