Kumluca kayamakamlığından yapılan yazılı açıklamada;

Kumluca İlçe Kaymakamı Canan HANÇER BAŞTÜRK tarafından oluşturulan Denetim Komisyonu içinde bulunduğumuz Ramazan Ayı itibariyle haftada 2 kez olmak üzere gıda işyerlerine yönelik denetimlerini yapmaya başlamıştır. Denetim Komisyonu; Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Gıda Mühendisi Yasemin YAPICI YILDIRIM, Toplum Sağlığı Merkezinden Çevre Sağlık Teknisyeni Ali ÖZTÜRK, Kumluca Belediyesinden Zabıta Amiri Erol DALGIÇ ve Gıda Mühendisi Zabıta Osman Yavuz YILMAZ'dan oluşmaktadır.

Denetimlerin asıl amacı; Kumluca halkının sağlıklı ve güvenilir gıda tüketebilmesini sağlamak ve gıda işiyle uğraşan tüm işletmelerin sorumlulukları hakkında bilgilendirme yapmaktır. Yapılan denetimlerde komisyon olarak, aslında gıda işletmecilerinin yeterli bilgiye sahip olmakla birlikte uygulamada işletme körlüğü dediğimiz eksikliklerini görememe durumlarının oluştuğu tespit edilmiştir. Gördüğümüz eksiklikleri maddeler halinde Denetim Raporumuza yazıp bir fotokopisini işletmeciye verdiğimizde ve eksikliklerin giderilmesi için verilen 1 haftalık süre sonunda yapılan Takip Denetimlerde eksikliklerin büyük kısmının giderildiği görülmüştür. Elbette bizim hoşgörümüze rağmen hiçbir iyileştirme yapmayan ve eksikliklerini gidermeyen işletmeler hakkında gerekli ceza-i yaptırımlar uygulanacak, gerekirse insan sağlığı ve gıda güvenilirliğinin tehlikede olduğu risk oluşturan işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması için gerekli işlemler yapılacaktır.
Yapılan denetimlerde işletmelerde en çok tespit edilen eksikliklerin; genel temizlik ve hijyen kurallarına uyulmadığı, çalışan personelin kılık kıyafetinin uygun olmadığı, üretim alanlarının bina koşullarının uygun olmadığı, havalandırmanın yetersiz olduğu, kullanılan soğuk depoların ve dondurucuların kirli ve karışık olduğu, çiğ ürünlerle tüketime hazır ürünlerin aynı dolapta depolandığı, aydınlatmaların korumasız olduğu, dışarıya açılan kapı ve pencerelerin haşere girişini engelleyecek şekilde korumalı olmadığı, ahşap malzemelerin kullanıldığı, yağlama gibi işlemler için genellikle gıdaya uygun olmayan boya fırçalarının kullanıldığı olarak belirlenmiştir.
İki hafta boyunca fırın, pastane ve restoranlardan oluşan toplam 24 işletme denetlenmiştir. İlk denetimlerinde uygunsuz olan 6 işletmenin yapılan takip denetimde eksikliklerini gidermiş olduğu görülmüş, 6 işletmeye de eksikliklerinin giderilmesi için süre verilmiştir. Diğer işletmelerin bazı küçük eksiklikleri bildirilmiş ve uygun üretim yapan işletmeler komisyonumuzca belirlenmiştir.
Denetim komisyonu olarak amacımız can yakmak ceza kesmek değil, eksiklikler hakkında bilgilendirme yaparak işletmelerin iyileştirilmesini ve Kumluca'ya ve Kumluca halkına yakışır gıda işletmelerinin çoğalmasını sağlamaktır. Hatta en iyi gıda işletmesi olduğuna kanaat getirilen işletmeleri basında duyurarak ücretsiz reklamlarının yapılmasını sağlamaktır. Amacımız kötüleri değil iyileri ön plana çıkarmak olacaktır.

EN İYİ OL HEP ÖNDE OL...
GÜVENİLİR GIDA DEMEK SAĞLIKLI YAŞAM DEMEK,
YEDİĞİNE İÇTİĞİNE DİKKAT ET GÜVENİLİR GIDA TÜKET