Prof. Dr. Hakan Bozcuk: “Kanser hastalığı yayılımına baktığımızda, Kumluca Türkiye ortalamasının altında olduğunu görüyoruz”

Kumluca Belediyesi, Akdeniz Sosyal Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Antalya Medikalpark Hastanesi işbirliğinde “Kanser Hastalığına Güncel Yaklaşımlar” konulu konferans gerçekleştirildi.

Kumluca Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Medikalpark Hastanesi Tıbbı Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozcuk, Nükleer Tıp Bölümünden Yard. Doç. Dr. Hakan Süslü ve Radyasyon Onkolojisi Bölümünden Yard. Doç. Dr. Yıldız Keleş katıldı.

Konferansta konuşan Medikalpark Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozcuk, günümüzde yaklaşık 20 bin civarında tespit edilmişi kanser türü olduğunu, her hastalıkta olduğu gibi kanser hastalıklarından da erken teşhis ve tedvinin her zaman olumlu sonuç verdiğini söyledi.

Kanser hastalıklarında radyasyonun etkisinin araştırılmasının devam ettiğini ve her geçen gün yeni bulgular otaya çıktığını ifade eden Bozcuk, “Radyasyonda en önemli etki faktörü kısa vadeli olmamasıdır. Yani radyasyon uzun vadede de radyasyon kanser riski taşıyabilmekte. Yapılan bir araştırmada ise en çok radyasyonu güneş, topraktan gelen tükettiğimiz ürünler gibi doğal kaynaklardan alıyoruz. Bunun dışında çalışma ortamları, kullanılan bazı cihazlarda etkili olabiliyor.” dedi.

Halk arasında cep telefonlarının beyin tümörü yaptığı yönündeki bilginin ise tıbben kesin olarak kanıtlanmadığını kaydeden Bozcuk, özellikle de 2000’li yıllardan sonra kanser hastalığının tedavisi konusunda tıbbın büyük ilerleme kaydettiğini belirtti.

Türkiye’de kanserin gittikçe daha ciddi bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Bozcuk, “Türkiye’nin geneline istatistiklere baktığımız zaman Kumluca’nın istatistiklerinin Türkiye ortalamasıyla aynı olduğu, bunun artış göstermediğini görüyoruz. Bu tabi ki Türkiye’deki genel normları yakalamış olması itibariyle de Kumluca ve çevresi adına oldukça sevindirici. Genel 10 yılda ciddi tarımda sağlıklı uygulamaların devam ettiğini biliyoruz. Buda hem sağlık açısından hem de onkoloji adına son derece önemli.” diye konuştu.

Konferansta söz alan Nükleer Tıp Bölümünden Yard. Doç. Dr. Hakan Süslü de kanser hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan nükleer tıbbın önemi, kullanım şekli ve hastalıkların teşhis ve tedavilerindeki önemini anlattı.

Radyasyon Onkolojisi Bölümünden Yard. Doç. Dr. Yıldız ise kanser rahatsızlıklarında radyo terapi uygulamaları hakkında bilgi verdi. Konferans sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Falay ve Akdeniz Sosyal Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Uzman Dr. Ayşegül Alkan konuşmacılara çiçek takdim etti.