Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü yetkilileri, Kumluca’da ilk olarak Kumluca Belediyesi hizmet binası asansörünü denetlediler. Denetimde asansörün TSE tarafından belirlenen standartlara uygun olup olmadığı, belediye ve asansörün bakımını üstlenen ilgili firma yetkilileri gözetiminde gerçekleştirildi.

Yaklaşık yarım saat süren denetimde, asansörün üretim yılı, modeli, kullanım şekli, asansörün makine ekipmanları, güvenlik tedbirleri, kullanma talimatı gibi bir çok faktörleri ele alınarak uygunluğu uzman ekiplerce test edildi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, yaptığı açıklamada, 2015 yılı periyodik asansör muayenelerine başladıklarını, bu konuda da, ilk uygulamayı Avrupa kalite ödüllü Kumluca Belediyesi’nden başlattıklarını söyledi.

Asansörlerin hayatın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ifade eden Özdamar, “Biz TSE olarak vatandaşlarımızdan da 2015 yılında asansörlerinin periyodik muayenelerini yaptırmalarını ve güvenli asansör kullanmalarını istiyoruz. Günümüzde asansörler hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Nasıl cep telefonumuz olmadığında bir eksiklik hissediyorsak, asansörlerde aynı şekilde olmadığında büyük bir eksiklik olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı hem önemli olan hem de hayati risk taşıyan asansörlerin bakım ve muayenelerini zamanında yaptırarak güvenli olarak kullanmalıyız” dedi.

Asansör muayenelerinin yaklaşık yarım saat sürdüğünü kaydeden Özdamar, bu muayeneler sonunda gerekli testlerden uygun şekilde geçen asansörlere yeşil, eksiklikleri bir yıl içerisinde giderilmesi tavsiye edilen asansörlere ise kullanım sorumluluğu bina ve sorumlusunda olmak kaydıyla sarı etiket yaptırıldığını belirtti.

Yapılan muayene ve kontrollerde standartları geçemeyen asansörlere ise kırmızı etiket yapıştırıldığını anlatan Özdamar, “Kırmızı etiket yapıştırılan asansörler can ve mal güvenliği açısından kesinlikle kullanılması uygun değil demektir. Bunun kullanımı kesinlikle yasaktır. Can ve mal güvenliği açısından tespit edilen eksiklikler giderilene kadar asansörler mühürlenecektir” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda bölgedeki asansörlerin uygunluğunun yüzde 20’leri geçmediğini vurgulayan Özdamar, son üç yıldır yaptıkları denetimler sonucu bu verilerin yüzde 80’lere yükseldiğini, TSE olarak yıl sonuna kadar hedeflerinin bu oranı yüzde 85’lere çıkartmak olduğunu bildirdi.

Kumluca Belediye Başkan Vekili Ramazan Kızılkaya da, ilçe genelinde kullanılan asansörler konusunda çok hassas davrandıklarını, asansörlerin periyodik bakımları konusunda tüm bina yöneticilerin yazılı olarak uyardıklarını söyledi.

Asansörlerin sağlıklı çalışabilmesi için aylık bakımlarının ve yıllık kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Kızılkaya, yıllık kontrolleri yapılmaya veya kontrollerde can ve mal güvenliği açısından kullanımı uygun görülmeyen asansörlerin, yıllık kontrolleri yapılarak uygunluk tespiti yapılana kadar ilgili idare tarafından hizmet dışı bırakıldığını, böyle bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlardan asansörlerin bakım ve fenni muayeneleri konusunda hassas davranmalarını istedi.