Kumluca’da dolandırıcılar farklı zamanlarda 5 kişiye ait kredi kartından alışveriş yaparak kredi kartı hesaplarını boşalttı. 

Edinilen bilgiye göre,Kimliği belirsiz kişilerce, internet üzerinden 5 ayrı kişinin kredi kartlarından binlerce liralık alışveriş yapıldı. Kredi kartlarından kendilerinin izni ve bilgisi olmadan alışveriş yapıldığını öne süren 5 kişi olayla ilgili şikayette bulundular. 

Haberim olmadan kredi kartım kullanılmış ne yapmalıyım?

Habersiz kredi kartımdan para çekilmiş, kredi kartımdan bilgim dışında harcama yapılmış kredi kartımdan yurtdışından para çekilmiş kredi kartımdan izinsiz para çekilmiş, kredi kartımdan bilgim dışında alışveriş yapılmış.

Kredi kartı; kişilere gelirlerine göre harcama imkanı sağlayan bir banka ürünüdür. Kredi kartı; taksitli ve avans sağlayan harcama yöntemi, İnternet alışverişi imkanı sağlaması nedeniyle son dönemde oldukça fazla kullanılmaya başlamış bir araç halini almıştır.

İnternet’in her eve girmesi ile birlikte kredi kartı ile İnternet alışverişleri de arttı ve dolandırıcılar kredi kartı bilgilerinizi ele geçirebilir bir teknolojiye ulaşmakta gecikmedi. Alışveriş yaptığınız sitelerden birinde yeterli güvenlik önemi yoksa kart bilgilerinizin ele geçirilmesi ve kredi kartı ile alışveriş yaparken bir dolandırıcı ile karşılaşmanız son derece mümkün.
 
İnternet üzerinden yaptığınız kredi kartı harcamalarıyla bir dolandırıcı ile karşılaşma ihtimalinizin önüne; 3D alışveriş sistemi ile satış yapan sitelerden ve işlemleriniz sırasında sanal klavye kullanma imkanı sağlayan sitelerden alışveriş yaparak geçmeniz mümkün. Bankanızdan da her alışverişinizden sonra mutlaka bilgilendirme mesajı talep etmeyi de unutmayınız bu sayede kartınızdaki eksilmeleri hızlı bir şekilde fark edersiniz.

Haberim olmadan kredi kartım kullanılmış ne yapmalıyım?
Elinizden geleni yaptınız ancak kredi kartı bilgileriniz bir şekilde kötü niyetli 3. Şahısların eline geçti, bu durumda yapmanız gerekenler;

Bakiyenizin nereye harcandığını hızlı bir şekilde bankanız size mesajı iletti ya da siz para miktarında bir azalma fark ettiniz; gelen bilgilerden yola çıkarak öncelikle ürünü aldığınız mağazayı arayın ve henüz ürün teslimi yapılmamış ise iptalini isteyin. Gerekli bilgileri paylaşmanız halinde mağazadan alınan bir ürün İnternet ortamında hızlı bir şekilde iptal edilir.
Ürün bir siteden alındıysa ve bu site direkt olarak satıcılar ile muhatap olmanıza izin vermiyorsa paranız hala emin ellerde demektir. Bu durumda siteyi arayın ve ürünü sizin sipariş etmediğinizi belirtin. Bu tarz sitelerde genelde dolandırıcılara karşı önlem almak için havuz sistemi etkindir, para sitenin hesabına geçer ve ardından kişilerin hesabına geçer bu nedenle telaş etmeniz gerekmez.
Kişiler kart bilgilerinizi kullanarak bir ürün almadı da telefon faturasını ödedi ya da ürün aldı ancak kişi size ikna olmadı ve ürünü bu kişiye gönderdi. Paranız heba mı olacak? Tabii ki hayır… Öncelikle bu aşamada bankanızı durumu fark ettiğiniz anda arayacaksınız. Banka size bir itiraz dilekçesi hazırlamanızı isteyecek. Bu işlemi direkt şubeden yapmanız daha sağlıklı ancak şubeye gidemeyecek durumda iseniz faks da işinizi görecektir. İtiraz dilekçenizi alan banka Change Back denilen bir uygulamayı devreye sokuyor. Kartınızdan ürünün alındığı iş yeri bulunuyor ve burası ile iletişime geçiliyor. İş yerinden fatura talep ediliyor. Faturalar genel olarak TC ve kişi adına kayıtlı olduğu aynı zamanda telefon numarası gibi bilgiler de içerdiği için tüm bilgilerinizin doğru olması şartı aranıyor. Bilgileriniz doğru olmadığı için banka ürünü satan firmadan parayı geri çekebiliyor.
Bankanız da yetersiz kaldı, dolandırıcılar oldukça hızlı çıktı ve tüm bilgileriniz ellerinde… Öncelikle kartınızı iptal ettirmeniz gerekecektir ve hemen aktif olarak kullandığınız bilgisayarınızı yeniden kurmanız şarttır. Kartınızı iptal ettirdikten sonra savcılığa suç duyurusunda bulunmanız yeterli olacaktır. Yapılan IP taramalarından suçlu bulunacak ve zararınız telafi edilecektir.