Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ertan Parçaoğlu, domates yetiştirmek amacıyla kurduğu seranın 5 dekarlık bir kısmına mango fidanı dikti.

Uzun yıllardır seralarında sebze yetiştiriciliği yaptığını belirten Ertan Parçaoğlu, şöyle dedi;

Özellikle KUTSO ile yaptığımız yurt dışı gezilerinde tropik meyve pazarının oldukça büyük ve yüksek gelirli olduğunu gördüm. Ben de domates yetiştirdiğim seranın bir kısmında tropik meyve yetiştirmeye karar verdim. Yaz aylarında diktiğimiz fidanların durumu şuan oldukça iyi. Yaptığım bu çalışmanın Kumlucalı çiftçilere de örnek olacağını düşünüyorum. Bölgemiz zaten yetiştirdiği sebzelerin önemli bir kısmını ihraç ediyor. Tropik meyveler hem üretimi kolay hem de ihracat değeri yüksek. İleriki zamanda seramda başka tropik meyveleri de denemeyi düşünüyorum.

Dikilen mango fidanlarını serada inceleyen KUTSO Genel Sekreteri Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Bakar, Batı Antalya’da mevsimlerin subtropik iklimden tropik iklime kaydığını belirterek şunları söyledi;

Bölgemiz dünyanın önemli örtü altı üretim merkezlerinden bir tanesi fakat üretim maliyetlerinin artması, zararlılar ile mücadelenin zorlaşması ve işçi bulmakta yaşanan sıkıntılar gibi sebeplerle üreticimiz heyecanını kaybetmiş durumda. Biz KUTSO olarak gerek yurt dışı gezilerimizde gerekse üniversitelerimiz ile yaptığımız çalışmalarla bu duruma çözümler aradık. Seralarda ve bahçelerimizde tropik meyve yetiştiriciliği üretim kolaylığı ve Pazar değeri açısından üreticimiz için çok güzel bir alternatif. Yalnızca yetiştirilecek bitkilerin bölgemiz iklimine adapte olması için 1-2 yıl gibi az bir zaman gerekiyor. Bunun içinde Ertan Bey gibi çiftçilerimiz ile deneme dikimlerine başladık. İnanıyoruz ki yakında zamanda çiftçimiz adına çok güzel gelişmeler sağlayacağız.

Kumluca Haber