Kumluca Toptancı Hali Komisyoncular Derneğinde, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya başkanlığında bir araya gelen Kumluca Komisyoncular Derneği Başkanı Selahattin Okur, Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, Mavikent Komisyoncular Derneği Başkanı Faik Öncel, Batı Antalya Tüccarlar Derneği Başkanı Hüseyin Güven, komisyoncular ve tüccarlar bir araya geldi.

Toptancı hali sebze piyasasının kurulması için yapılan müzakerelerde  komisyoncu ve tüccarlar ürünlerin fiyatlarını belirlemekte zorlandılar. Ürünlerin piyasasını belirlerken çevre hallerdeki fiyatları değerlendiren komisyoncu ve tüccarlar arasında yüksek sesli tartışma yaşandı. Daha sonra sebze piyasası komisyoncu ve tüccarların ortak kararıyla belirlendi.

Toplantıda konuşan Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca ve yöresinde üretilen ürünlerin kalitesinin dünya standartlarının üzerinde olduğunu, ancak pazarlama konusunda yaşanan bazı sıkıntıların üretilen ürünleri hak ettiği değere satılamamasına neden olduğunu söyledi.

Bu konularda üreticilerinde üzerlerine düşen görevler olduğunu ifade eden Çetinkaya, “2000’li yılların başında Kumluca halinde domateste ikili piyasa kurulmasını başlattık böylece hem ürünlerde kaliteyi yakaladık hem de üretilen ürünlerin hak ettiği değere satılmasını sağladık. Domates değişim oldu, kaliteyi yakaladık. Biber ve patlıcanda da aynı uygulamayı yapalım. Lütfen sizden istirhamım şu. Piyasayı çift kurun, iki tane olsun. Göreceksiniz hem ürünler kaliteli olacak hem de çifti ürettiği ürününü hak ettiği değere satacak.” dedi.

Kaliteli ürünlere fark verilmesinin çiftçileri de ürün yetiştirmede kaliteye yönelteceğini vurgulayan Çetinkaya, bu konuda komisyoncuların, tüccarların bir karar almasını ve aldıkları kararı da geri adım atmadan uygulamaları gerektiğini belirtti.

Komisyoncu ve tüccarların tartışmalarının ardından ihracata gidecek patlıcan ve biber çeşitlerinde kasalara toplanmış ürünlere piyasadan 30 kuruş fark verilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca daha önce Beykent Toptancı Halinde kurulan sebze piyasasının kurulmamasına, Kumluca Toptancı Halinde Beykonak ve Mavikent Komisyoncu Derneklerinin katılımıyla Kumluca Toptancı Halleri adı altından tek piyasa kurulması kararlaştırıldı.

Toplantı sonunda komisyonu ve tüccarlara teşekkür eden Çetinkaya, alınan kararların ürünlerin daha kaliteli ve hak ettikleri değere satılmasını sağlayacağını bildirdi.